Реклама / Ads
6| 3874 |13.12.2023 НОВИНИ

Гутериш успя: ООН призова за незабавно хуманитарно примирие в Газа. Международната помощ за Израел се топи

.
Международната помощ спрямо Израел се топи, заяви американският президент Джо Байдън. Думите му идват като шамар за Тел Авив, тъй като Вашингтон е един от най-верните й съюзници. ООН успя да одобри резолюция, с която призова за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа, която миналата седмица срещна отпор, въпреки призивите на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, който предприе безпрецедентната стъпка да се позовава на член 99 от от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток.
 

Байдън каза, че Израел започва да губи глобална подкрепа заради своите "безразборни бомбардировки“ над Газа. Това е най-силната критика от страна на американския държавник спрямо Израел досега. И макар да повтори, че Израел може да разчита на подкрепата на САЩ, той отправи директно предупреждение към правителството на Бенямин Нетаняху. В същото време американският президент остана категоричен - Тел Авив трябва да се изправи срещу палестинското движение Хамас и има "пълното право да го направи". 

 

Късно снощи Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, изискваща незабавно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Повече от три четвърти от 193-членното Общо събрание подкрепиха искането за прекратяване на огъня - 153 държави членки гласуваха "за“, 10 "против“, а 23 се въздържаха. САЩ, Парагвай, Австрия и Израел бяха сред 10-те членове, които гласуваха против. Обединеното кралство, Германия, Италия, Холандия и Украйна бяха сред 23-те държави, които се въздържаха.

 

Преди гласуването на резолюцията, на която Израел се противопостави, представителят на Тел Авив заяви пред останалите пратеници в ООН, че това прекратяване на огъня ще удължи терора на Хамас.


Това е вторият опит на Общото събрание на ООН, което през октомври призова за "хуманитарно примирие" в резолюция, приета със 121 гласа "за", 14 "против" и 44 "въздържал се". Миналата седмица този опит се увенча с провал. Тогава САЩ се възползва от правото си на вето като постоянен член и заяви, че подобна резолюция в момента изглежда нереалистична.

 

Резолюцията бе предложена от ОАЕ, два дни след като Гутериш предприе безпрецедентната стъпка да се позовава на член 99 от от Хартата на организацията с призив за незабавно спиране на огъня в Близкия изток. Никой в ​​неговата роля не е правил това от десетилетия. Този ход позволява на генералния секретар да привлече вниманието на съвета към "всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност". 

 

Мнозинството от съвета отдавна подкрепя незабавно прекратяване на огъня, но всички погледи ще бяха насочени към съюзника на Израел в лицето на САЩ. Позицията на САЩ е, че резолюция не би била "полезна в този момент“. 


Резолюцията не е обвързваща, но има политическа тежест и отразява глобалния поглед върху войната.


Хуманитарните агенции на ООН пледираха за прекратяване на огъня от седмици, така че със сигурност ще приветстват призива на Общото събрание за такова, но също така знаят, че това е необвързващ, символичен ход и е малко вероятно да промени нещо на терен.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3860 |13.12.2023 Десетки ранени при руска атака над Киев . 11| 4751 |13.12.2023 Милиарди продължават да текат към Русия, благодарение на България . 1| 3615 |13.12.2023 Денят започва с мъгли . 7| 5441 |12.12.2023 Какво каза Кисинджър за войната с Хамас преди смъртта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads