Реклама / Ads
1| 3753 |26.10.2023 НОВИНИ

Гвоздейков: 64 влака на БДЖ ще бъдат оборудвани със система за сигурност от най-ново поколение

.
Транспортният министър Георги Гвоздейков Източник: БГНЕС
”Предстои да закупим бордови устройства за безопасно управление на 89 влака, от които 64 са за БДЖ. Внедряването на системата ERTMS във влаковете е важна крачка, за да гарантираме по-голяма безопасност на жп транспорта.” Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков при откриването на международен българо-турски бизнес форум в железопътния сектор, информират от пресцентъра на министерството.
 

Мероприятието събра днес в София над 50 железопътни компании от България и Турция.

 

Министърът уточни, че за първи път във влакове на БДЖ ще бъде инсталирано оборудване ERTMS от най-ново поколение, което е новост и за Европа. Предстои Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да обяви обществена поръчка с прогнозна стойност около 105 млн. лева. Средствата се осигуряват от Националния план за възстановяване и устойчивост, каза още той.

 

Гвоздейков наблегна върху значимостта на подобряването на железопътната свързаност между България и Турция. По думите му българо-турската граница е най-натоварената в целия Европейския съюз и това води до забавяне на веригите на доставки и до допълнителни разходи за бизнеса. “Затова работим активно за изграждането на втори железопътен преход между двете държави, който да поеме част от трафика по това направление”, отбеляза транспортният министър. В момента се извършва прединвестиционно проучване за новия граничен жп преход Ямбол – Елхово – Лесово, така че и този проект вече е в ход.

 

Министърът определи като водещ приоритет за БДЖ в следващите няколко години обновяването на подвижния състав, който е изключително остарял и неефективен. „През следващите две години "БДЖ-Пътнически превози" планират доставката на 10 нови локомотиви, 50 нови пътнически вагони, както и модернизация на над 140 вагона”, допълни Гвоздейков. Той настоя всички компании, които произвеждат железопътен подвижен състав да се включат в търговете, защото само така ще се гарантира конкурентен подбор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3935 |23.10.2023 Мирослав Зафиров: Правят се усилия българските граждани в Газа да бъдат изведени възможно най-бързо . 0| 4114 |18.10.2023 Гвоздейков: Все още няма информация за пленена от “Хамас” българка . 1| 4191 |13.10.2023 Говорител на ЕК: Важно е да бъдат обособени хуманитарни коридори в Газа . 0| 3813 |12.10.2023 Доц. Милен Иванов: В държавата има тежки проблеми в сигурността, които трябва да бъдат решени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads