Реклама / Ads
12| 4075 |17.08.2021 НОВИНИ

Хаджигенов: Действията срещу Цвети са блудство. Ние се борим с една фашистка диктатура, която кадрува 12 години

.
Адв. Николай Хаджигенов Източник: БГНЕС
Представлявам пет от младежите, подложени на полицейско насилие. Думите на прокурор Трифонова илюстрират по един великолепен начин безобразието на българската прокуратура – не били дали показания пострадалите. Ако ги бяха убили, пак ли щяха да го прекратят. Очевидно Вероника Трифонова е гледала записа, всички са го гледали. Това каза адвокат Николай Хаджигенов от ”Изправи се.БГ. Ние идваме!” в студиото на ”Лице в Лице”.
 

По думите на Хаджигенов отказа от страната на трима пострадали миналата година 10.07.2020 г. по време на антиправителствените протести, е станало по негова преценка: "Моите клиенти отказаха да съдействат на МВР и прокуратурата да разследват сами себе си. Това е стратегия на защитата.  В тази ситуация реших, че няма да окажем съдействие на никой и се надявам скоро да се изправим пред истинското правосъдие"

 

Записът е бил "скрит в чекмедже, не онова с пачките, но чекмедже". Има достатъчно доказателства за бруталната ситуация, твърди Хаджигенов.

 

На 12-тия ден след побоя над Евгени Марчев, президентът го посещава в болница "Пирогов", там заедно с друг младеж разказват "обилно" за случилото се.

 

Относно полицая, аснемащ девойката Цвети, адвокатът коментира:  „Това е проблем на правосъдието. Това снимане на разголената гръд на Цвети е блудство. Това е блудство, без извинение."

 

„Тези деца не просто оцеляха, а те победиха. Те събраха сила в себе си, с каквато малко хора разполагат“, заяви той.

 

Хаджигенов обясни, че подготвя писмо до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши във връзка с действията на прокурор Вероника Трифонова. В момента тя е делегиран прокурор към ръководеното от Кьовеши звено.

 

Хаджигенов информира, че е знаел за този запис и е провеждал неофициални проучвания: „В крайна сметка се сдобих с две съдебни удостоверения. Беше ми отговорено, че такива записи НСО няма. Всъщност по този начин беше излъган съда“.

 

„Член 80 от конституцията казва, че длъжностните лица са длъжни да се явяват пред комисиите. Главният прокурор лъже. Ние се борим с фашистка диктатура, която кадрува 12 години“, обясни адвокатът.

 

На въпрос дали неговите позиции - като адвокат на битите младежи, народен представител, както и председател на комисията, която разследва полицейския терор, е причина за конфликт на интереси, Хаджигенов категорично отрече да съществува такъв. "Винаги съм се пазил. Първо, от прекрачването на закона и второ - от конфликт на интереси." - каза той.

 

По думите на Хаджигенов Гешев е този, който нарушава Конституцията. Даде за пример как Цацаров се е явявал безпроблемно на комисии - "Цацаров е зло, но по-умното зло" - смята Хаджигенов. Той оприличи и спецпрокуратурата като "вълшебната пръчица на Гешев".

 

"Още пускайки документа,  Гешев да се яви, знаех, че той кара тежка бременност или ще скъса менискус" - отговори Хаджигенов дали наистина смята, че Гешев ще се яви пред депутатите.

 

Според него Народното събрание има законови механизми, с които да накара главния прокурор Иван Гешев да дойде на изслушване в парламента по темата с полицейското насилие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 20068 |17.08.2021 Полицаи в защита на биячите: Смазаната от ритници и снимана Цвети била ”ранена при бутаницата на протестиращите” . 6| 3536 |17.08.2021 Хаджигенов: Битите от полицията на протеста победиха диктатурата на Борисов . 3| 3558 |17.08.2021 Хаджигенов: Прокуратурата не само прикрива насилниците на протеста, но и повдига обвинение на пострадалите . 12| 5697 |15.08.2021 Николай Хаджигенов: 13 месеца издирвахме дисковете с полицейско насилие, намерихме ги в СДВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads