Реклама / Ads
0| 2873 |22.06.2023 НОВИНИ

Хайде пак… Сарафов бил “само административен ръководител”

.
Започна да се изтърква опорката с “нищо повече от административен ръководител” по отношение на правомощията на вече бившия главен прокурор Иван Гешев. Тогава самият той повтаряше, че едва ли не не доумява на какво се дължат опасенията от свръх правомощията му, при положение, че той е просто “административен ръководител на административните ръководители”. Така и днес се оказа, че Борислав (Боби) Сарафов е тъкмо това.
 

Изказването е на Цветинка Пашкунова от Съдийската колегия във ВСС по време на заседанието на кадровиците, на които се обсъжда казуса с избора на Сарафов на поста “временно изпълняващ длъжността главен прокурор”. 

 

Тя коментира, че прокурорската колегия е тази, която трябва да определи временно изпълняващ длъжността главен прокурор. По думите й това решение трябва да се вземе от съответната колегия, тъй като временният ръководител на прокуратурата на мястото на Иван Гешев е само административен ръководител.

 

Тя също припомни, че пленумът на ВСС прави предложение до президента за назначаване и освобождаване на "тримата големи", и посочи, че те са изключение и за тях правилата са особени, а всички останали административни ръководители се определят от съответната колегия на ВСС.

 

"Разпоредбите се тълкуват в точния им смисъл. Тук става дума за необходимост за тълкуване на разпоредбите в Закона за съдебната власт", посочи Пашкунова.

 

Всяко временно нещо у нас става постоянно… 

 

Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС, че Борислав Сарафов като нищо може да остане на поста главен прокурор за постоянно.

 

"Не споделям виждането, че определеният за временно изпълняващ функциите главен прокурор ще бъде за кратък период от време. В съдийската колегия сме имали случаи на административни ръководители, които са временни административни ръководители и остават на поста до 3-4 години. Това се случва по различни причини - ако процедурата не може да приключи успешно с избор на титуляр", даде пример Дишева.

 

По думите й изборът на нов титуляр може да отнеме много време поради различни причини - отлагане, отсрочване, липса на кандидатури и други.

 

Заради това тя смята за несъстоятелен аргумента, че Борислав Сарафов ще бъде само "временен ръководител на прокуратурата". Според нея той има всички правомощия на главен прокурор до избирането на нов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2851 |22.06.2023 И.д. главен прокурор Борислав Сарафов нареди проверка на дела за престъпления, извършени от лица с имунитет . 0| 2877 |22.06.2023 Висшият съдебен съвет ще обсъжда казуса с избора на Борислав Сарафов /на живо/ . 0| 2635 |22.06.2023 ВСС заседава за първи път след избора на Сарафов за и.д. главен прокурор . 8| 2895 |21.06.2023 Андрей Гюров, ПП-ДБ: Назначаването на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор е подмяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads