Реклама / Ads
2| 3429 |26.01.2023 НОВИНИ

Хърватия дава 1 млн. евро на Украйна за закупуване електрически генератори. Българският МС изпраща само един

.
Хърватия ще внесе 1 млн. евро за закупуване на 50 електрически генератори по програмата на UNICEF. Те ще бъдат предоставени на украинските училища и болници, предвижда решение на правителството. За сравнение България ще даде само един генератор, заедно с консерви с грах, домати и друг зарзават. Манол Пейков в лична иницитива изпрати 404 генератори, като се подготвя сделка за още 25. Добре е, че има такива хора и кампании в тези трудни времена, за да не се ”червим” от срам пред света като прокремълски послушници, свидлици или наследници на Чичо Скрудж с това „фамозно“ дарение от МС.
 

Генераторите от 100 киловата ще бъдат дарени на украински училища и болници, за да продължат да работят. Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич Радман заяви, че по този начин Хърватия се присъединява към глобалната инициатива да се даряват електрически генератори в помощ на украинците тази зима. "Хърватия активно и последователно помага на Украйна във всички сегменти", заяви министърът на правителствено заседание."

 

По време на руските нападения срещу украинска енергийна и цивилна инфраструктура над 50 процента от критичната инфраструктура бе повредена и около 6 милиона души бяха оставени без електричество, посочи хърватското правителство, обяснявайки решението си.

 

За сравнение българското правителство реши да даде един генератор за ток, бутилирана вода, превързочни материали, 200 спални чували и консерви с грах, домати, царевица, краставици, гювеч и паприкаш. Според МС стойността на предоставената помощ е близо 1 млн. лв. Както се казва: "Само толкова се откъсна от сърцето, а и от бюджета на българските политици". Благодарение на частни инициативи и дарители като Манол Пейков, който изпрати чрез дарения общо 404 генератори, като се подготвя сделка за 25,

които са необходими за оцеляване през зимата. Добре е, че има такива хора и кампании в тези трудни времена, за да не се "червим" от срам пред света като прокремълски послушници, свидлици или наследници на Чичо Скрудж с фамозното дарение на от зарзават, парикаш и един генератор.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4349 |26.01.2023 EК дава България на съд заради директивата за възобновяемите източници . 0| 3343 |26.01.2023 Започва първата гражданска инициатива ”Европа без тютюн” . 1| 3172 |26.01.2023 УЕФА отне от Русия втори финал за европейска купа . 22| 6476 |26.01.2023 Анализаторът Дани Иванов: Повратен момент - Западните държави дават на Украйна настъпателно оръжие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads