Реклама / Ads
0| 3343 |26.01.2023 НОВИНИ

Започва първата гражданска инициатива ”Европа без тютюн”

.
На 26-ти януари 2023 г., започва първата по рода си Европейска гражданска инициатива ”Европа без тютюн”, както и подписка в нейна подкрепа. Това е призив за постигане до 2030г. на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн. Организатор за България е ”Коалицията за живот без тютюнев дим”. Необходимо е в подписката да се включат 12 000 българи, за да бъде разгледана от Европейската комисия.
 

Тютюнопушенето е сред огромните проблеми както за света, така и за България. Неговото решение може да подобри здравето на хората и да подобри околната среда. Инициативата е дело на група европейски организации, които са членове на Европейска мрежа за превенция на тютюнопушенето (ENSP). Те представиха на ЕК гражданската инициатива "Призив за постигане на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн до 2030 г." на 24-ти август 2022 г. За да може Европейската комисия да предприеме действия за реализиране на инициативата, в държавите в Европейския съюз трябва да се съберат един милион подписа за една година, а в България те са 12 000 подписа.

 

Тютюнопушенето е една от причините, които причиняват преждевременна смърт. то води до пристрастяване и до замърсявате на околната среда. Продажбата на тютюневи изделия е сред най-доходните в световен мащаб. Идеята на организаторите е да се

създаде европейска мрежа от плажове и речни брегове без тютюн и фасове, като се направи това пространство по-здравословно и екологично устойчиво. Доказано е, че цигарените фасове замърсяват морето и реките с никотин и катрани. Необходими са поне 10 години за разграждането им, като през това време те се консумират от рибите и другите водни обитатели и по този начин навлизат в хранителната верига.

 

Като превръщаме нашите плажове в среда без тютюн или фасове, се елиминира един от най-замърсяващите елементи на морето. В допълнение се осигурява свободно от тютюн и тютюнев дим пространство на места, където има голямо струпване от възрастни и деца, включително с респираторни заболявания, които в противен случай се превръщат в пасивни пушачи.

 

Третата цел е да се създаде европейска мрежа от национални паркове без тютюн и фасове, което ги прави по-здравословни и намалява замърсяването и риска от пожари. Защото цигарените фасове представляват 3.25% от причините за горските пожари и са довели до изгарянето на хиляди хектари гори.

 

Четвъртата цел е да се разширят откритите пространства без тютюнев дим и никотинови пари, особено на местата, посещавани от непълнолетни – паркове, плувни басейни, спортни събития и центрове, представления и тераси на ресторанти. Научните изследвания показват висока концентрация на замърсен с тютюнев дим въздух на тези места на открито, поради което трябва да се защити здравето на непушачите, особено на непълнолетните и болните.

 

Петата цел е да се премахне рекламата на тютюневи изделия и присъствието им в аудиовизуални продукции, социални медии, като се обръща специално внимание на скритата реклама чрез влиятелни лица и продуктово позициониране. Защото всички форми на реклама стимулират потреблението, намаляват мотивацията на пушачите да откажат пушенето, насърчават бившите пушачи да започнат да пушат отново и създават среда, в която употребата на тютюневи изделия се възприема за нещо обичайно, приемливо и нормално.

 

България е една от последните страни в Европа, в която външната реклама на тютюневи изделия все още е разрешена. И въпреки че не се рекламират пряко цигарени кутии, тютюневата индустрия успява да използва всякакви трикове, за да представи в най-приемлива светлина своите продукти. Това се отнася особено много за новите нагреваеми и никотин съдържащи изделия, които се представят на обществото като по-малко вредни.


Шестата цел на инициативата е да се финансира научноизследователска дейност за откриване на лечение и за по-добра прогноза на заболяванията, причинени от употребата на тютюн, посочват от Коалиция за живот без тютюнев дим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8309 |24.01.2023 До няколко месеца започва строежа на метрото от ул. „Гео Милев“ до бул. „Цариградско шосе“ . 0| 3188 |23.01.2023 Започва изграждането на газоразпределителна станция и на фотоволтаик за ТЕЦ ”Бобов дол” . 2| 2994 |17.01.2023 В Беларус започва задочен процес срещу Светлана Тихановская и четирима опозиционни активисти . 9| 3111 |17.01.2023 МВнР: Осъждаме ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads