Реклама / Ads
1| 2563 |25.05.2023 НОВИНИ

Хърватският президент Миланович: Имате нашата подкрепа за членството в Шенген

.
Хърватия подкрепя членството на България в Шенген Източник: БГНЕС
Хърватия подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът на Хърватия Зоран Миланович, който е на посещение у нас.
 

Той и президентът Румен Радев препотвърдиха подкрепата на София и Загреб за териториалната цялост на Украйна и осъдиха агресията на Русия. Двете държави настояват за намиране на бързо дипломатическо решение на конфликта, заради  растящите рискове.

 

Няма икономическа и политическа логика България и Румъния да са извън Шенген, подчерта президента Румен Радев и припомни, че страната ни е покрила всички технически критерии за членство:

 

"Нашите държави, извън Шенген, с всякакви други моментни хрумвания и моментни политически доводи, подкопава самата нормативна база на Европейския съюз, подкопава механизмите за вземане на решения на ЕС. Това е загуба не само за икономиките на нашите страни. Това е загуба и за Европа".


Очаква се България да се присъедини към Шенген през октомври.

"Октомври месец е дата, която лично съм изговорил и съм получи подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности - ако, разбира се, българският парламент приеме няколко важни закона, за които вече се уморихме да повтаряме, ние нямаме никакви пречки по нататък и доводи да ни спират по пътя към това заслужено членство в Шенгенското пространство", отбеляза Румен Радев.

 

Войната на Русия в Украйна беше сред обсъжданите теми. София и Загреб осъждат агресията на Кремъл и призовават за по-активно използване на дипломацията при разрешаване на конфликта.

 

"Водещо е европейското единство, конфликтът се разгаря. Това, което виждаме вече повече от година е, че не се постига военно решение на конфликта. Това увеличава риска. Ние искаме, настояваме и ще подкрепим много по-активни европейски усилия за търсене на дипломатически средства и разрешаването на този конфликт с инструментите на дипломацията и на мирния подход", посочи нашият държавен глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2547 |25.05.2023 Рон ДеСантис се кандидатира за президент . 2| 2944 |23.05.2023 Очаквано: Ципрас върна на президента празен мандат, Гърция се готви за предсрочни избори . 7| 2946 |23.05.2023 Президентът Радев обявява кога ще връчи втория мандат . 3| 3302 |22.05.2023 Първият мандат: Президентът приема кандидата за премиер Мария Габриел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads