Реклама / Ads
6| 4269 |10.11.2019 НОВИНИ

Посланикът на САЩ: Преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа

.
Херо Мустафа
През тази вечер преди 30 години свободата събори портите в Източна Европа - с тези думи посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа представи премиерата на филма ”Най-сладкото нещо”, с който американското посолство отбелязва историческата годишнина от падането на Берлинската стена.
 

"Преди 30 години - точно в този час - хиляди хора се събираха до Берлинската стена. Скоро Стената започна да се руши. През следващите две години приключиха десетилетия на комунистическото управление в Централна и Източна Европа, включително и тук, в България." - напомни посланичката


Филмът напомня забравената вече "институция" на корекомите - магазини за привилегировани потребители по времето на Желязната завеса, в които тогава се продават обикновени от днешна гледна точка стоки - но недостъпни за огромното мнозинство българи в епохата на тоталитаризма. На интернет страницата на филма могат да се видят артикулите на корекомите, които по онова време са смятани за белег на лукс и особен обществен статус, и всеки може символично да си "купи" това, което намира за "най-сладко".


Припомняме, посланик Мустафа пристигна в страната ни на 16 октомври, а на 18 октомври връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев, а след това като свой първи официален акт положи венец пред Паметника на Незнайния войн в столицата заедно с военния аташе полковник Шанън Джонсън и съветника по административните въпроси и бивш сержант от морската пехота на САЩ Гари Андерсън.


Първото й посещение извън София беше в националната ни светиня - Рилския манастир.


Макар че само от три седмици изучава езика, тя заговори на български в 2-минутното емоционално видео, с което представи семейството си - своя съпруг Равниш и двете им дъщери Ариана и Ашли.


"За нас е чест да представляваме Америка в тази страна, известна с богатата си култура и история. Ще се радваме да се запознаем с българи от всички краища на България. Впечатлена съм от хилядолетната история на България, от магията на фолклора, от силата на българския дух." - сподели Херо Мустафа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7937 |10.11.2019 30 години от преврата и оставката на Тодор Живков . 0| 4756 |08.11.2019 Пет години и два месеца затвор за 29-годишен насилник, държал в плен жена в Кърджали . 2| 4677 |06.11.2019 Пилот предизвиква извънредна ситуация на летище в Амстердам . 11| 7306 |05.11.2019 Илиян Василев: Путин предизвиква Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads