Реклама / Ads
28| 4748 |20.07.2013 НОВИНИ

Холандският посланик: Технически сте готови за Шенген, но...

.
НП Карел ван Кестерен Източник: Булфото
Докато обаче няма достатъчен напредък в борбата с корупцията, с лошите практики, не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата, смята холандският посланик у нас.
 

Леко съм разочарован от напредъка в съдебната система и борбата с корупцията. Също ЕК ни каза тази седмица, че прогресът не е такъв, какъвто трябваше да бъде – това е леко разочароващо за мен, заяви в интервю за предаването "Събота 150" по БНР посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен.
 

По темата за присъединяването на България към Шенген, посланикът коментира: Холандия се съгласява, че България технически е готова да се присъедини към Шенген, имаме предвид оборудването, персонала - всичко това е на място. Но постоянно повтаряме, че докато няма достатъчен напредък по отношение на механизма за сътрудничество и проверка, в борбата с корупцията, с лошите практики, тогава не можем да се съгласим, че България напълно отговаря на системата и може да я приложи – не е напълно готова. Първо трябва да има доверие. Събитията от последните седмици за мен не увеличават нивото на доверие. Мисля, че толкова бързо няма да може да се възстанови доверието. Това е личното ми мнение.
 

Въпреки това Н.Пр. Карел ван Кестерен отчете, че има отлично сътрудничество между холандската полиция и прокуратура и българските партньори, както и че има високо ниво на доверие. В този смисъл той обясни обаче, че съществуват известни съмнения по отношение на възможна корупция или влияния. Тук става въпрос за вътрешното движение най-вече, подчерта той. 

Посланикът изтъкна също, че е бил доста притеснен при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС: Това не се случи, но въпреки това се чувствам малко неудобно, защото не е дадено обяснение защо беше назначен Пеевски, не знаем кой стои зад това. 

Виждам как гражданското общество се изправя и подкрепя европейските ценности като отвореност, прозрачност, да няма задкулисие, да няма корупция. Това е много положителен знак и мисля, че това може да се продължи, за да се подобри ситуацията в страната. На европейско равнище ние имаме нужда и е съвсем нормално ние да го подкрепяме. Мисля, че политиците ще се вслушат в това.

Хората трябва да започнат да разговарят помежду си и да намерят изход. Трябва да се започне диалог и да се постигне някакво съгласие. Трябва да се вземат предвид исканията на протестиращите сериозно, трябва да има сериозни ангажименти към исканията, коментира посланикът и добави, че има връзка между исканията на протестиращите и препоръките в механизма за сътрудничество и проверка. 

Относно включването на "Хизбула" в списъка на ЕС с терористични организации, Н.Пр. Карел ван Кестерен подчерта, че страната му подкрепя тази позиция още от 2004-2006 година и това е породено от многото действия на групировката, а не конкретно от терористичния акт в Бургас. Атентатът в Бургас допълва общата картина, но не може да бъде основната причина, категоричен бе той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 7736 |14.06.2013 Британският посланик: Всички очи са насочени в новото правителство . 1| 5138 |30.10.2012 Холандският трудов пазар недостъпен за нас и през 2013 г. . 14| 5742 |10.10.2012 Турският посланик: Не искаме фалшиви дипломи от България . 7| 5423 |21.09.2012 Технически гаф спря Кр. Георгиева в ефира на НТВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads