Реклама / Ads
5| 2975 |02.03.2023 НОВИНИ

Христо Алексиев за инфлацията при храните: Налице са редица нелоялни практики

.
Източник: личен архив
Комисията за защита на потребителите е открила 452 нарушения при 471 проверки на ценообразуването при храните в търговската мрежа. Това обяви служебният вицепремиер Христо Алексиев, който заедно с министрите на земеделието и на икономиката и индустрията представят резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.
 

При 200 от констатираните нарушения става въпрос за търговски практики, посочи председателят на КЗП Стоил Алипиев.

 

Сред най-честите нелоялни търговски практики са:

 

- Неверни анонси тип "само днес на тази цена" или "най-ниска цена"

- Разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата
- Липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига
- Несъответствия в теглото на продукти
- Невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство


В рамките на съвместните проверки на отговорните институции БАБХ е извършила 333 инспекции и е установила 32 нарушения. НАП е участвала в 340 проверки, по които са издадени 71 актове за нарушения.

 

С решение на премиера Гълъб Донев вчера беше сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. В рамките на звеното е изградена е методика за мониторинг и контрол на следене на образуването на цената на храните от производител до щанда. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти.

 

Резултатите от анализа до момента са притеснителни, коментира вицепремиерът Христо Алексиев.

 

"Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението.

 

Искам да е ясно, че ние не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим война, но като държава сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи.

 

Нито имаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните! Ако някой го представя като нещо такова, мога да кажа, че това не отговаря на истината", изтъкна Алексиев.


Проверките на ценообразуването ще продължат като целта е да се превърнат в постоянен мониторинг, допълни Алексиев. Подготвят се и промени в законодателството по този въпрос.

 

"Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези мерки", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3195 |01.03.2023 Христов: Постигането на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика . 1| 3520 |01.03.2023 За 3 март статуята на Христос в Рио де Жанейро светва в цветовете на националния флаг . 16| 3646 |01.03.2023 Христо Иванов: Българският енергиен сектор се оказа гнездо на усойници . 16| 3577 |28.02.2023 Борисов не влизал в НС заради депутатския имунитет, уверява Румен Христов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads