Реклама / Ads
13| 5762 |17.02.2019 НОВИНИ

Христо Христов: Скандално е да се мълчи за признанието, че агент на ГРУ е бил три пъти у нас

.
Христо Христов
По сюжетната линия Скрипал – Гебрев всички се изказаха, но има друга сюжетна линия. Главния прокурор призна публично, че военен разузнавач е бил три пъти в България. Това означава, че има пробив в нашата национална сигурност, а реакцията е мълчание.
 

Това заяви  в предаването „120 минути” по бТВ Христо Христов, който се занимава с разследване и анализиране на комунистическите служби за сигурност в България, връзките им с КГБ. Той коментира, че в случая с отравянето на Сергей Скрипал и бизнесмена Емилиян Гебрев има и втора сюжетна линия освен отравянето им. А именно, че главният прокурор призна публично, че военен разузнавач на чужда държава е бил три пъти в България.

 

След срещата този понеделник в МС между премиерът, главният прокурор, шефът на ДАНС и британският посланик  ние българите разбрахме нещо много важно. Искам да оставя настрана случаят Скрипал – Гебрев, защото по тази сюжетна линия всички се изказаха. Има друга сюжетна линия, че главния прокурор призна публично, че разузнавач, военен, е бил три пъти в България. Знаете ли какво означава това? Означава, че има пробив в нашата национална сигурност.

 

„Нека хипотетично да си представим какво би станало, ако Москва разбере, че преди две години български военни разузнавач под прикритие са били на руска територия. Знаете ли какво ще последва? Посланикът на килимчето, протестна нота, гонене на дипломати. А този скандал в България означава падане на правителство”, заяви Христов.  

 

По тази сюжетна линия, за първи път след 10-ти ноември 1989 година, имаме потвърждение, не от кого да е, а от главния прокурор, че чужд агент е  извършвал неоторизирана дейност в България.

 

Вече седми ден виждаме само мълчание. Няма Министерство на външните работи, няма ДАНС, няма Министерски съвет, няма главен прокурор, няма президент, няма Народно събрание. Това означава, че държавата България я няма. Това означава, че всичко е дезертирало от Конституцията. Нека да прочетат Конституцията. Сега всички се занимават с изборния кодекс, но това няма да отмине.

 

„В момента всички специални служби – и вражески, и приятелски, наблюдават какво става в България. Няма политическа реакция. Това е недопустимо”, заяви Христов.

 

Според него това е политически въпрос. Христов изрази надежда, че ще се намерят по-смели журналисти, които да попитат премиера Бойко Борисов смята ли за редно в България чужди разузнавачи „да си веят байрака”. А ако не смята - какви са мерките?

 

"Това е безумие в момента – да няма реакция. Няма реакция и на опозицията и на парламентарната и на извън парламентарната опозиция. Това е повече от скандално. Единствено Атлантическият съвет излезе с една декларация, която беше публикувана в един –два  сайта, и тя беше точно за това, че трябват действия. А то на 4 март ще идва премиерът на Русия тук”, допълни той.

 

По думите на Христов никой не задава въпроса защо военни разузнавачи, а не други, защо действа ГРУ?

 

„А отговорът е, защото от анексирането на Крим Русия е в необявено военно положение. Военните разузнавачи действат в една необявена война. С това мълчание губим всякакво доверие и никой няма да споделя информация с когото и да било. В момента и политици, и западни специални служби чакат да видят каква ще е българската реакция. Защото ти имаш безспорно осветен чужд агент на твоя територия. Няма показване, че това нарушение не се приема за нормално.Те утре могат да направят взрив, саботаж – военните разузнавачите за това са обучавани. Ще инсценират една катастрофа. Ще кажат там влака се е обърнал, но може да не е влак”, обясни още Христо Христов.

 

Отравяне не може да се направи от организирана престъпна група, такава би действала директно и да го застрелят. Използват се отрови, защото разстрелването е директна чистка. Когато е отрова остават само въпросите, завърши коментара си Христов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4450 |08.02.2019 Христо Стоичков става на 53 години . 2| 5170 |06.02.2019 Иво Христов: Журналистическата гилдия ще получи законово оправдание на своята капитулация . 1| 4051 |01.02.2019 Христо Проданов: Управляващите са в паника и твърдят абсолютни глупости . 3| 4529 |25.01.2019 Христо Иванов: Скандалите с даването на гражданство у нас са пречка за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads