Реклама / Ads
3| 4525 |25.01.2019 НОВИНИ

Христо Иванов: Скандалите с даването на гражданство у нас са пречка за Шенген

.
Христо Иванов
Недоверието към процеса на даване на гражданство у нас е пречка и пред влизането на България в Шенген. Всички преписка за българско гражданство минават през ДАНС, където се проучват по 6-7 месеца и накрая нищо не следва.
 

Това обяви в предаването „Тази сутрин” бившият правосъден министър Христо Иванов.

Със сигурност общото недоверие към процеса, по който се дава гражданство в България, е оказало своето влияние върху преценката на Европейската комисия за критиките към т. нар „златни паспорти”.

 

Той припомни корупционния скандал около Държавната агенция за българите в чужбина. Според него последствията от него са „обичайната безтегловност”. Иванов подчерта, че всички преписка за българско гражданство от години преминават през ДАНС, където се проучват по 6-7 месеца и накрая нищо не следва.

 

"Ние се изправяме пред системна корупция, в повечето случаи институциите ни се оказват слепи. Нашата прокуратура не е в състояние да доведе до краен резултат всички тези разследвания през годините, които започват със страшен шум, а след това приключват тихо и безславно. След това казваме "Имайте ни доверие" - няма как това да стане", заяви Иванов.

 

 „Въпросът не е в практиката сама по себе си, а във възможността на българските институции да я прилагат законосъобразно или да оставят вратичка за корупционни практики в рамките на Европейския съюз.”, смята бившият правосъден министър. По думите му подобни проблеми са пречка и пред влизането на България в Шенген.

 

Христов смята, че е отговорност на „Демократична България” да не се разпилее гласът на демократично мислещите граждани.

 

„Не може когато Пеевски и Борисов се опитват да назначат следващия Цацаров ние да нямаме яснота кой къде стои по тази тема. Когато имаме монополно положение в българския горивен сектор и българският енергиен сектор, не може ние да нямаме поименна яснота кой къде стои и по тази тема“, заяви Иванов във връзка с бъдещи партньорства на партията му за предстоящите избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4320 |11.01.2019 Социолог: Хората се дистанцират от политиците заради скандалите . 19| 9658 |08.01.2019 Проф. Иво Христов: БГ елитите имат вина за ромския произвол . 0| 4090 |07.01.2019 Новият управител на ”БДЖ - Пътнически превози” е Христо Иванов . 0| 4842 |07.01.2019 Фрогоко: 300 000 души празнуват Ивановден, сред тях отец Иван, Ивайло Христов, Иван Маджаров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads