Реклама / Ads
0| 3297 |27.06.2022 НОВИНИ

Христо Иванов: Добре е да се намери работеща формула промяната да продължи без избори

.
Христо Иванов
Добре за страната е да се намери работеща формула промяната да продължи без да се стига до избори, защото страната заслужава това и защото нови избори биха усложнили още повече конфигурацията в бъдещ парламент. Това заяви лидерът на ПГ "Демократична България" Христо Иванов.
 

"За съжаление моята прогноза е, че много по-вероятно е да отидем отново на избори. Нещо, което за нас в партиен план ще бъде за добро, защото ще позволи да си разширим подкрепата със сигурност, но няма да е добре за страната”, допълни той.

 

“Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя “Продължаваме Промяната”, които се очаква да получат първи мандат. Това е заявка за опит за съставяне на правителство. Нашата оценка е, че би било естествено и демократично усилията да бъдат насочени към това. Защото само преди 6 месеца България премина през избори, в които ПП излязоха като политическата сила натоварена с това да валидира желанието за промяна и за минаване към нова страница спрямо предишния режим”, допълни Иванов.

 

“Устремът за промяна не е на правителството”, каза Христо Иванов в отговор на въпрос дали с падането на правителството приключва устрема за промяна. “Устремът за промяна беше много ясен на три последователни избора в рамките на миналата година. Мнозинството от хора поискаха промяна. Мнозинството макар и разпиляно е за това България да отвори нова страница. И претенцията на ГЕРБ и ДПС, че някакси тъй като промяната не била достатъчно добра и убедителна едва ли не следва да се върнем към старото положение на нещата ясно показа обществото на какво мнение е. Изкара хората на улицата на протест”, каза още той.

 

“Има го мнозинството, което свали правителството. Но ги е срам да застанат един до друг. Те дори не смеят да предложат един председател на Народно събрание заедно. Защото знаят, че взаимната им токсичност взривява обществото и те ще бъдат пометени”, допълни Иванов.

 

“Доколкото предишният режим, предишното статукво беше доминирано от ГЕРБ и ДПС. Ние смятаме, че те трябва да останат извън изпълнителната власт. Оттам нататък воденето на диалог, търсенето на подкрепа по някакви конкретни теми това са нормални демократични политически практики в една демокрация”, добави Христо Иванов подчертавайки, че дългосрочната позиция на “Демократична България” е, че ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула.

 

“Това е дългосрочна позиция. На този етап не сме вземали нови решения. Но разговорите са нещо нормално в политиката и трябва да има дипломатичност”, каза Иванов.

 

Иванов коментира и свалянето на ветото на Македония и подчерта, че то е резултат от усилие на българската дипломация и няколко последователни правителство.

“Тук става дума за една дългосрочна българска политика насочена към този тип гаранции, към този пакет от условия. И аз мисля, че това е успех за българската дипломация и за България. Получихме едно добро предложение по мнението на сериозни наблюдатели и институции”, каза Иванов. Той коментира и думите на ИТН за “национално предателство” като заяви, че темата Македония е използвана от ИТН за лична война с премиера Кирил Петков.

 

“Според мен ИТН изпаднаха в състояние на невменяемост и подложиха целия процес на огромен риск. Защото решиха да го използват като тема за откровена компроматна кампания срещу премиера в своята лична война с него. И от тази гледна точка за малко да провалят всичко. Това наистина щеше да бъде национално предателство”, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3980 |26.06.2022 Иванов: Моралната тъкан на обществото няма да понесе опита на ГЕРБ и ДПС да се върнат на власт . 0| 3478 |25.06.2022 Мирослав Иванов: Наши партньори ще са ДБ и БСП. Не виждам причина Кирил Петков да не е премиер и за в бъдеще . 0| 3145 |24.06.2022 Христо Иванов след решението за РСМ: Постижение за българската дипломация . 0| 3172 |24.06.2022 Слави Трифонов: Днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads