Реклама / Ads
40| 4647 |28.04.2021 НОВИНИ

Христо Иванов: Този парламент не може да роди промяна в дълбочина

.
Христо Иванов Източник: стопкадър, bTV
Този парламент не може да роди промяна в дълбочина. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той е на мнение, че е необходимо мнозинство, което да застане зад определена програма.
 

„Свикнали сме да гледаме един човек в една джипка, при който всичко се събира. Затова не си даваме сметка, че без мнозинство формулирано около програми, а не около сделки по кюшетата, всъщност не може да има реална промяна“, обясни Иванов.

 

Според него третият мандат бил кризисен. Той не отговори конкретно дали ако „Демократична България“ го получи от президента би направила опит за съставяне на правителство.

 

„Ние не сме спирали с опитите за това да има кабинет. Смятаме, че това е въпрос на отговорност. Имаме много ясна програма и капацитет от гледна точка на хора. Затова ние оценихме реалността и тя е много ясна. Явихме се на изборите именно с искане за мандат от гражданите. В мнозинството си те гласуваха за промяна, но възложиха надеждите си на „Има такъв народ“. Ето защо ние отговорно от самото начало заявихме готовността си за сериозни съвместни усилия, за да бъде излъчено такова управление на промяната. Тяхната оценка обаче е, че този парламент няма ресурс за това. Сега предстои в рамките на допълнителните консултации с президента всяка политическа формация да даде своята формула за това какво би могло да се направи“, обясни той.

 

Оценката на „Демократична България“ е, че страната се намира в три кризи:

 

„Едната очевидно е свързана с епидемиологичната обстановка и необходимостта от един решителен план за доброволна ваксинация. Втората криза е икономическата. Тук отговорът да се крие в Плана за възстановяване, който трябва да превърнем в една много добра инвестиция именно в модернизацията на страната. Третата криза е най-трайната. Това е кризата на държавността, свързана с правосъдието и корупцията. Ние искаме на първо място да се захванем с нея. Един от индикаторите за това, че този парламент няма ресурс да направи промяна е не просто как са гласували днес ГЕРБ, БСП и ДПС. Самият факт, че дори няма заявка за разговор и подкрепа за нашите конституционни промени показва, че политическите сили в този парламент не са съзрели още за необходимостта от дълбока промяна“, смята Христо Иванов.

 

Според него днешното бламиране на работния ден на парламента е плод на координирана предварителна уговорка.

 

„Очаквам, че когато внесем конституционните промени Гешев ще прогледне и за „Турски поток“. Но засега прокуратурата остава сляпа за това влияние“, коментира още съпредседателят на „Демократична България“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4185 |28.04.2021 Христо Иванов: Вече официално сме в политическа криза . 29| 3779 |28.04.2021 Тошко Йорданов: Правителство няма, този парламент е за един месец . 25| 3640 |27.04.2021 Волгин: Правителство в рамките на този парламент е пълна порнография . 7| 3068 |27.04.2021 Христо Проданов: БСП няма да се коалира с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads