Реклама / Ads
0| 38480 |06.03.2022 НОВИНИ

Христо Иванов: Евентуални избори ще бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
”На всички национални парламенти на страните от ЕС и на Европарламента им се налага преподреждане на приоритетите и минаване в един полувоенен режим. От тази гледна точка аз гледам на смяната на министъра на отбраната Стефан Янев като на адаптация към новата ситуация и като на заздравяване на правителството. В тази ситуация най-важното е премиерът да има военен министър, с който да може да работи, на когото да има доверие и с който да гледат в една посока”.
 

"Коалицията е сложна и нейни елементи ще трябва доста сериозно да си преосмислят позицията, съобразно това, което се случва, а то не ни позволява да продължим както досега - все едно Путин не е нападнал Украйна и не е почнал война в Европа, която ескалира до заплаха с ядрено оръжие".

 

Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България" и лидер на "Да, България", който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система.

 

По думите му събитията са потвърдили впечатлението на ДБ, че Янев се е занимавал не с това да бъде министър, а е подготвял свой политически проект:

 

"Когато един военен министър в такава безпрецедентна криза на целия международен ред до последно е имал за приоритет изграждане на собствен политически проект и се държи като необявен партиен коалиционен партньор в управлението, най-логичното нещо е премиерът да избере, с подкрепата на коалиционните партньори, да приведе екипа си в състояние да може да работи с него. И това се случи, това е принципно".

 

Христо Иванов припомни, че още след КСНС при президента с ген. Атанас Атанасов са заявили, че ги притеснява това, че целият сектор сигурност в правителството е уплътнен с хора, които са наследени от служебните кабинети и могат да бъдат разгледани като сегмент под силно президентско влияние и не е част от преговорите, които се провеждаха за формиране на правителството:

 

"Случаят със Стефан Янев потвърди това. Има ключови назначения на ръководни кадри - министерски и други шефове на служби, които не са правени от кабинета и не са част от координираната воля на коалицията". 

 

Той подчерта, че има критики към информацията, която службите подават на парламента:

 

"Службите трябва да разберат, че не могат да идват закрити заседания пред парламента, които са несериозни и после не се потвърждават. За това се носи отговорност. Трябва да приведем службите в много по-висока степен на адекватност на това състояние на нещата. Това означава и много сериозно преразглеждане на всички елементи на руското влияние в тях, защото такова има!".

 

ДБ подкрепя изпращането на оръжие като помощ за Украйна, подчерта категорично Иванов и уточни, че ще търсят баланс с позицията на БСП, които са против това:

 

"Не очаквайте от нас да поставяме ребром положението - или това, или ще се разпадне коалицията. Никой не може да си позволи политически да разпадне коалицията и това управление. Който злоупотребява с подобни заплахи, играе покер, който не може да довърши. Никой не може да поеме отговорността в тази ситуация България да остане без управление и да отидем на избори, които да бъдат спечелени с решителната помощ на руската армия. Призовавам за национална отговорност, да разговаряме и да търсим работещи варианти. ... Накрая България ще стане част от европейския консенсус. Реалността налага преразглеждане на позицията".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3034 |03.03.2022 Христо Казанджиев: Няма основание да се очаква намаляване на доставките на горива . 0| 3094 |02.03.2022 Искрен Иванов: Не очаквам много от преговорите между Киев и Москва без посредник . 0| 2987 |01.03.2022 Хр. Иванов: Очевидно г-н Янев се е готвил за собствена политическа кариера . 0| 3314 |01.03.2022 Христо Иванов: Путин ни е враг, защото неговата война не е само за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads