Реклама / Ads
26| 5356 |12.11.2008 НОВИНИ

Христо Ковачки обвиняем, с 300 000 лв. гаранция

.
Бизнесменът ще отговаря за особено големи данъчни измами и сговор към престъпление с цел имотна облага. Криминална полиция обискира и иззема документи от 17 фирмени офиса.
 

Софийската градска прокуратура повдигна обвинения срещу крупния бизнесмен Христо Атанасов Ковачки за данъчни престъпления в особено големи размери и сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага. Постановена е мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 300 000 лева. Процесуално-следствените действия се извършват под ръководството на прокуратурата, съвместно с дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция". До момента с разрешение на Софийския градски съд са били извършени претърсвания и изземвания в 17 обекта. Самият бизнесмен беше разпитан и освободен.
В последните няколко години Ковачки мощно навлезе в българския енергиен бизнес и направи големи инвестиции в Сърбия. Осъществява офанзива и в политиката - първо чрез подкрепа за партия Лидер, а преди седмица публично застана зад новата коалиция Движение Напред, в която влизат ВМРО и част от БЗНС. Тази година показно беше убит един от неговите най-важни служители в енергийния бизнес. В сръбската преса пък се появиха твърдения, че Ковачки има общ бизнес с един от най-големите наркобосове на Балканите и в Европа - Сретен Йосич, известен още като Йоца Амстердама.
Към бизнес-империята на Ковачки принадлежи футболният клуб от "А" група "Миньор" (Перник), финансова помощ получава и "Берое" (Стара Загора) от "Б" група. В момента обект на разследвания са още трима босове на футболни клубове - Костадин Хаджииванов на "Беласица" е под арест в Германия, а у нас зад решетките с повдигнати обвинения са Иван Славков на "Спартак" (Варна) и Рангел Берберов на 2-дивизионния "Марица" (Пловдив).

В ранния следобед от програма "Хоризонт"  в предаването "12+3" се свързаха с Христо Ковачки и разговаряха за последните събития около него и неговия бизнес, предлагаме на нашите читатели този разговор:

Водещ: Има ли повдигнато обвинение за данъчни престъпления към бизнесмена Христо Ковачки, всъщност? И какво точно се случи днес. Добър ден казвам на г-н Ковачки! Заедно със Силвия Великова ще направим това интервю. Добър ден! Кажете какво се случи днес? Г-н Ковачки?
Христо Ковачки: Ало? Чувате ли ме?
Водещ: Да, чуваме ви.
Христо Ковачки: Беше ми повдигнато обвинение за данъчни нарушения и ми беше поискана гаранция в размер на 300 хиляди лева.
Репортер: 300 хиляди лева? Знаете ли, че такава гаранция в България не е постановявана от години?
Христо Ковачки: Казаха ми, че наистина рекордна е гаранцията. Тъй като за първи път такова нещо ми се случва да го преживявам, ме учуди много, но това е факт.
Репортер: Очевидно става дума за тежки престъпления. За какво точно става дума, ще обясните ли?
Христо Ковачки: То аз самият не съм запознат достатъчно точно с това, което е предявено и няма някаква конкретика. Тепърва ние ще се запознаваме с материалите, но става въпрос за данъчни нарушения на фирми, към които да кажем аз имам отношение, към които не съм имал отношение и тепърва ще разберем доколко за какво става въпрос и това, което заявихме пред органите, пред разследващите органи, че сме готови да им съдействаме максимално и максимално бързо да бъде прекратено това нещо.
Репортер: Как се стигна до извикването ви в ГДБОП, ако това е истина?
Христо Ковачки: Обадиха се на телефона на моята секретарка и ме помолиха да отида в ГДБОП с адвокат и след два часа аз бях там.
Репортер: За колко фирми става дума, за какъв период от време са престъпленията, в които ви обвиняват?
Христо Ковачки: От 2005, 2006 и 2007 година, това е, но може би и по-рано, но не съм точно запознат с подробностите, ще ви излъжа.
Репортер: Казахте, че някои фирми са ваши, а към други нямате отношение?
Христо Ковачки: Аз не ги познавам всички.
Репортер: Предметът на кои фирми е по-интересен на разследващите? Тъй като все пак вие имате разнороден бизнес.
Христо Ковачки: Може ли това да остане тайна, защото все пак има някои неща, които не мога да споделя с вас.
Репортер: При всички положения вие вече сте рекордьор с тези 300 хиляди лева, така че явно става дума за тежко, според разследващите, престъпление.
Христо Ковачки: Не мога да... Не знам. Сложно ми е да говоря като оценка по простата причина, че не съм запознат с материята. Учудвам се от това, което вие ми казвате, че съм рекордьор.
Водещ: Да. Другият...
Христо Ковачки: Но аз мисля, че в цялата тази работа има и позитиви.
Водещ: Другата гаранция в такъв размер е искана на Сретен Йосич. Кажете, г-н Ковачки, вие в понеделник дадохте едно интервю пред вестник „24 часа”, когато призовахте прокуратурата и данъчните органи да ви проверят.
Репортер: И те тутакси дойдоха.
Водещ: Някакво предчувствие, информация?
Христо Ковачки: Не, аз казах тогава, че нямам предчувствие, че нямам информация някаква. Това, което ние казахме, това беше в резултат на тиражирани в общественото пространство версии, че има някакви въпроси около произхода на средствата, с които работим и поради тази причина аз мисля, че беше честно това нещо да се направи. В момента това, което става за мен някак си е странно. Но аз мисля, че колкото по-бързо приключат проверките и колко по-бързо се стигне до съд, толкова по-лесно ще можем да кажем дали имаме някакви нарушения или нямаме нарушения.
Репортер: И все пак, предчувствахте ли, че нещо ще ви се случи? Имаше ли някакви знаци от преди това интервю?
Христо Ковачки: Ако трябва да съм честен, за мен това, което днес се случи беше една огромна изненада. Но аз пак ви казвам, има позитиви в това, което се случва и позитивите са, че можем да се похвалим пред Брюксел, че имаме човек с определено икономическо влияние, на който е поискана такава рекордна гаранция.
Репортер: А това би било една похвала пред Брюксел, но виждате ли някакъв политически подтекст, защото вие в интервюто говорите и за ангажиментите ви към Движение „Напред”?
Христо Ковачки: Аз като гражданска позиция няма да отстъпя от това, това че подкрепям Движение „Напред”, аз това съм го казвал и ще го повторя още един път, че това нещо остава като моя гражданска позиция. Ние от тук нататък ще доказваме това, че тия обвинения са несъстоятелни и ще търсим начини това да стане колкото може по-бързо, за да покажем на обществото, че може би ние българите нещо сме...
Репортер: Да, но това, което ви питаме, г-н Ковачки, е дали вашата гражданска позиция в подкрепа на Движение „Напред” се сблъсква с гражданските позиции на другите партии и намирате ли политически привкус на това, което ви се случи днес?
Христо Ковачки: Не искам да го коментирам, защото някак си ми изглежда пошло и някак си ми изглежда ненормално. На мен не ми се иска да има политически привкус, иска ми се всичко да бъде основано на правата на гражданите, на правата на съдебната система, правата на законите, така че настройвам се да разсъждавам на тази тема. Вярвам в българското правосъдие и смятам, че ако има допуснати към мен някакви недоразумения и някакви грешки те ще бъдат коригирани, въпреки че на пръв поглед сигурно ви звучи стряскащо такава голяма гаранция, повярвайте ми на мен.

Репортер: Вие можете ли да я внесете?
Христо Ковачки: Моля?
Репортер: Можете ли да я внесете?
Христо Ковачки: Тепърва ще мислим, имаме един срок няколко дни, ще търсим.
Репортер: Защото нали знаете, че другото е в ареста при такова престъпление?
Христо Ковачки: Не знам, при всички случаи ще обжалваме гаранцията, не мога да ви кажа.
Репортер: Ще обжалвате гаранцията при всички положения, но ще се опитате и да я съберете, нямате парите или приятели

Христо Ковачки: Аз искам да ви кажа, вие споменахте за ареста. Аз искам да ви кажа нещо, което е много искрено, аз предпочитам да съм в български арест, но да съм в България, отколкото в какъвто и да е на друго място да стоя настрани и т.н. Тоест това не ме плаши арест и т.н., разбирате ли? Аз вярвам в това, което се случва в тази държава, искам да има позитивизъм, това, което ние говорим Движение „Напред” това е да се промени нещо.

Репортер: Дори и с цената на свободата ли?
Христо Ковачки: На някакъв да кажем бизнесмен, който има определена гражданска позиция му е повдигнато обвинение, ами хубаво, обществото ще го гледа, но в края на краищата е по-важно това общество да се оздравява и да върви напред.
Репортер: Дори и през такива гаранции и през възможността да бъде някой възпрепятстван да се движи свободно? Това ли е цената на развитието?
Христо Ковачки: Аз ви казвам, за мен България като страна е по-важно от всичко това, което... Ние искаме България да стане просперираща държава. Аз дълбоко съм убеден, че когато България е просперираща, хората, които живеят в тази държава, ще живеят по-добре, ще бъдат по-богати. Това, че аз показвам една сериозна гражданска позиция, причината е, че искам да направим нещо хубаво за хората. Човек иска... може да помогне, който се занимава с бизнес, човек може да помогне само на хората, работещи в неговите предприятия. Ние искаме да помогнем на цялата държава. Не го разглеждам това нещо. Смятам, че е прекалено малко на всичко това, което става. Оптимист съм за всичко това, което става. По никакъв начин не смятам, че трябва да се отказвам от моята гражданска позиция. И още един път ще повторя – ще подкрепям Движение „Напред” под каквато форма мога и както мога, защото вярвам, че то ще донесе само позитиви на България.
Репортер: Чисти ли са парите ви, г-н Ковачки? Притеснявате ли се за бизнеса си?
Христо Ковачки: Аз не се притеснявам. Аз, ако се притеснявам, нямаше да стоя в България, да говоря с вас по телефона. Сигурно щях да съм в някоя далечна държава и там да бъде на някакви плажове и т.н.
Репортер: Можете да докажете произхода на всеки ваш лев?
Христо Ковачки: Да. Преди пет дни казах – да заповядат и доколкото разбрах те днес са ми били на гости не по най-милия начин...
Репортер: В офисите ви, да.
Христо Ковачки: Но няма значение. Аз никъде няма да ходя, никъде няма да бягам нито от правосъдието. По никакъв начин не ме притеснява това, че са ми повдигнати обвинения. Аз се боря и ще доказвам, че ние сме прави.
Водещ: Понеже няколко пъти споменавате Движение „Напред”, зад чиито идеи ще стоите, не се отказвам от въпроса си за политиката, но тъй като няколко публикации ви свързаха с ДПС. Първо, има ли нещо общо? И второ, можем ли да допускаме някаква връзка със случилото се днес със ставащото в ДПС?
Христо Ковачки: Не искам да мисля, странно ми е да мисля, че има някакви политически натиски, но дори и да има, това показва още един път правилото, че Движение „Напред” и моята персона не е свързана по никакъв начин с управляващите, иначе нямаше да има това нещо.
Репортер: Имаше един Марио Николов, който се оплака, че точно, когато неговата пария е дошла на власт, тогава почнали проблемите му, така че в България това не е гаранция.
Христо Ковачки: Може и да сте права. Може би, не съм достатъчно анализирал ситуацията, но пак казвам – ние ще се борим и ще доказваме, че сме прави в тази ситуация.
Репортер: А имате ли забрана да напускате страната? Някакви други ограничения?
Христо Ковачки: Не, нямам.
Репортер: Нямате. Засега е гаранцията, която вие ще обжалвате.
Христо Ковачки: Да.
Репортер: Имате ли в наличност тези 300 хиляди лева, извинявайте, ако е личен въпрос?
Христо Ковачки: Днес ги нямам.
Репортер: Днес ги нямате, но можете да ги съберете?
Христо Ковачки: Да, до няколко дни.
Водещ: Кажете, г-н Ковачки, има ли някаква информация около това, което се случи с Борислав Георгиев през април месец?
Христо Ковачки: За съжаление, разследващите органи нищо конкретно и нищо позитивно не ни казват. Ние си имаме някакви наши версии. Това, което с голяма достоверност мога да кажа е, че проблемите на Боби Георгиев имат български характер, а не чужд характер.
Репортер: А вашите също предполагам, имат български?
Христо Ковачки: Моите определено са от България.

Кой е Христо Ковачки? 

46-годишният Ковачки е от Самоков. Завършил е квантова електроника в Ленинградския институт за точна механика и оптика, доктор е на науките. 

Първият му бизнес е продажба на български консерви за СССР. После купува от общината магазини в столицата, за да търгува с хранителни стоки.

Неговото име нашумя преди години заради приказки за негови връзки със застреляния в Амстердам контрабанден бос Косьо Самоковеца, нещо, което той категорично отрича. През последните години той стана едно от основните лица с инвестиции в енергийния бизнес у нас.

Преди близо три години бизнесменът купи скандалната Столична общинска банка.

Изграждането на бизнесимперията на Ковачки започна в края на управлението на Иван Костов, но по време на кабинета Сакскобургготски той неудържимо започна да печели една след друга най-вкусни приватизационни сделки. Ковачки купува: ВЕЦ-овете "Пасарел" и "Кокаляне" (по-късно препродадени), брикетната фабрика в Гълъбово, ТЕЦ "Марица-Изток 3", "Атомремонт" Козлодуй, Топлофикация - Враца, Портфлот Варна и Бургас, пет мини - Чукурово, Бели брег, Черно море, Балкан 2000 и Открит въгледобив в Перник. Преди месец той купи и ТЕЦ Бобов дол.

Собственост има и в други фирми, като например във веригата магазини "Европа", която се готви да продаде на литовската фирма "Максима", собственик на магазините "Т-маркет", даже вече е подписан предварителен договор. 

В някои от фирмите Ковачки се води само консултант, но в същото време твърди, че дава работа на над 5 хиляди души.

На въпрос откъде взема пари, за да купува толкова много дружества, в едно от редките си интервюта Ковачки отговаря: "Всяко предприятие купувам с банкови кредити". И действително, повечето приватизационни сделки са заплащани със заем, основно от Първа инвестиционна банка, в която единят от собствениците - Ивайло Мутафчиев е кум на Ковачки. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4897 |13.10.2008 Откриха ремонтирания бул. "Христо Ботев", почват и "Стамболийски" . 10| 7742 |28.09.2008 Ковачки предлага да се направят топлоелектроцентрали в София . 7| 4875 |27.06.2008 Хр. Ковачки: ЛИДЕР няма нищо общо с ДПС . 7| 6065 |30.05.2008 Христо Кулишев поема митниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads