Реклама / Ads
0| 4207 |09.01.2018 НОВИНИ

Христо Проданов: Държавата ни е прогнила от корупция и хората вече го усещат болезнено

.
Христо Проданов
”Държавата ни е прогнила от корупция и хората вече го усещат болезнено”. Това заяви народният представител от групата на ”БСП за България” Христо Проданов.
 

"В случая далеч по-важно от публикациите в авторитетните европейски издания е усещането на хората в България за наличие на корупция, която е повсеместна, коментира той. - За нас това е проблемът на проблемите. Затова и инициираме този вот на недоверие, който ще внесем в Народното събрание на 17 януари. Защото без решаването на този огромен проблем в държавата, няма как да се справим с останалите".

 

Христо Проданов обясни, че в България в момента се шири най-висшата форма на корупцията - клептокрацията. "Това е форма на държавно управление, каза той. - В нея управлението е изцяло подчинено на изгодата на управляващите. Всички решения се взимат с една-единствена цел - ползата на управляващите, които се наричат клептократи. България все повече се отдалечава от демокрацията и нагазва в клептокрацията. Това е  причината да внесем вота на недоверие, въпреки европредседателството ни".

 

Христо Проданов отбеляза, че 2017-а е годината с най-нисък процент на чуждестранни инвестиции след 2000-ата. "Това показва, че чуждестранните инвеститори не намират добра среда за правене на бизнес в България, коментира той. - Затова и не идват да инвестират тук. Какво ги спира? Като цяло работната ръка у нас е евтина, данъците не са високи... Защо тогава чуждестранните инвестиции са толкова ниски? Очевидно инвеститорите се притесняват от корупцията в страната ни".

 

Христо Проданов коментира и ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. "За нас беше очаквано, каза той. - Много грешна политика е възможността управляващото мнозинство да назначава председателя на органа, който трябва да се бори с корупцията в редиците на управляващите. И тук няма значение кое е това управляващо мнозинство. Няма как то да си назначи ръководител на органа, който трябва да бъде коректив на неговите действия. Цялата тази ситуация е абсурдна. За нас сега е важно да се състои дебатът по този случай в парламентарна зала. Ние изложихме нашите аргументи при гласуването на закона на второ четене. Сега, в пленарна зала, ще се постараем да бъдем още по-убедителни. Въпреки че сигналите, които подават управляващите ме карат да съм много скептичен. И най-вероятно ветото на президента ще бъде отхвърлено".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5163 |09.01.2018 Продължава разследването на разстрела на Петър Христов . 5| 5611 |08.01.2018 Разследващи пред Фрог: Убили са Христов, за да разчистят бизнестеритория за друг . 1| 7136 |08.01.2018 Александър Пелев: Петър Христов не ползваше охрана . 0| 6547 |08.01.2018 Убитият Христов завел Найден Недев в МВР, за да издаде „Наглите”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads