Реклама / Ads
5| 7186 |02.11.2018 НОВИНИ

Явор Божанков: Управляващите готвят поскъпване на всички видове дрехи и обувки

.
„Управляващите готвят поскъпване на всички видове обувки и дрехи. Внесените от Министерския съвет изменения и допълнения на Закона за управление на отпадъците въвеждат продуктова такса за всички лица, които пускат на пазара дрехи и обувки, включително втора употреба. Таксата ще бъде включена в цената и в крайна сметка, ще бъде платена от всеки български гражданин“. За това сигнализира народният представител Явор Божанков.
 

"С предлаганите изменения се предвижда създаването на  регистър на лицата, които пускат на пазара обувки и текстил и създаване на организации по оползотворяване – аналогични на тези, за отпадъци от опаковки. Предвидена е банкова гаранция от 500 000 лв. за извършването на такава дейност", каза депутатът от БСП. Министерство на околната среда и водите твърди, че се въвежда само система за разделно събиране, но не задължително такси. Експерти от бранша обаче смятат, че промените целят именно това.

 

МОСВ се аргументират с европейски изисквания. "Всъщност директивите задават цел. България трябва да разделя потоците отпадъци. За текстил се поставя срок до 2025г,  с възможност за отлагане до 2030г. България, обаче, сама избира как ще постигне това и няма никакво задължение да облага гражданите си с такси", обясни Божанков.

 

Той даде за пример Стара Загора и Бургас, където вече работят системи за разделно събиране и рециклиране на дрехи без такси за гражданите. „Това доказва, че този вид дейност е печеливша и може да се издържа, без за това да се плащат допълнителни налози. В Европа такса за текстил се плаща само в 1 държава-членка. Ако промените се приемат, България би била втора“, коментира депутатът.

 

Според Божанков идеята си проправя път към Народното събрание по съмнителен начин. По време на обсъждане на европейски директиви в сферата на опасните отпадъци, фирма, без лиценз за дейности с отпадъци, прави предложението без мотиви. Министерството с лекота приема предложението на фирмата- фантом и го придвижва без обсъждане към Народното събрание.

 

"Текстовете предизвикат спор в комисията по околната среда и водите. „От Българска асоциация по рециклиране (БАР) подкрепят промените с мотив, че техните членове са опитвали да финансират проекти по европейска линия, но не са успели и затова имат нужда от друго финансиране. От Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ) са на обратната позиция. Смятат, че дейността може да се осъществява и без всички български граждани да плащат на частни фирми за техните бизнес идеи. Българска стопанска камара (БСК) също се обяви срещу промените. Най-остра позиция заеха от Асоциация на преработвателите и търговите на дрехи втора. Според тях 50% от българите купуват дрехи втора употреба, а промените ще засегнат най-вече бедните в България.

 

Резерви изразиха и от сдружение „Активни потребители“, обобщи полярните мнения Божанков. Той изрази мнение, че всеки поток отпадъци трябва да се управлява добре. Но зад тази идея прозират лобистки интереси, които ще ощетят бюджета на хората. В момента такива такси има за опаковки, гуми, масла и др. „Макар, че всички плащаме такси за гуми, те се горят нерегламентирано. Това показва проблем в системата. Вместо да я реформират и да я направят работеща, управляващите стават проводник на неясни интереси. Успоредно се увеличава данъкът за старите автомобили, расте цената на ток, газ, а оттам всички други цени. На този фон ГЕРБ, с подкрепата на патриотите, отново бъркат в джоба на гражданите. Ако един заможен човек си купи костюм за 3000лв, таксата няма да му направи никакво впечатление, но за една майка, която всеки месец сменя детски дрешки и с всяка покупка плаща такса - нещата ще бъдат различни“, категоричен е депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5268 |31.10.2018 Проф. Гечев към управляващите: Излъгахте за дълговете на НЗОК. За такива лъжи се искат оставки . 2| 3741 |24.10.2018 Явор Нотев: Оценката ни за думите на Симеонов остава непроменена . 1| 4488 |22.10.2018 Стрелба в столичния квартал ”Яворов” . 3| 3882 |15.10.2018 Държават дава пaри къщата на Яворов да бъде купена от столична община

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads