Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

6| 3311 |30.06.2021 НОВИНИ

Явор Гечев: Фонд „Земеделие“ може да „забие“ като претоварен компютър

.
Явор Гечев Източник: БГНЕС
Понякога е нелошо да имаме външен човек, който да изкара малко самите експерти от обувките. Това понякога е полезно. Новият директор на фонда (Фонд „Земеделие“ - бел. ред.) е изключително добър финансов експерт. Това каза за Българското национално радио заместник-министърът на земеделието Явор Гечев, който в миналото е бил служител на този фонд. Според него понякога е много полезно една система да бъде разтърсена, включително с друго мнение.

По думите на Гечев във Фонд „Земеделие“ са натрупани „ужасяващо много неща“. Не може един проект да е с три години закъснение, даде пример той.

 

„Когато нещо е задръстено, тежко задръстено, когато чакате и търсите връзки за да ви подпишат анекс за удължаването на даден договор, това е чудесна хранителна среда за корупционни практики“, обясни той.

 

Гечев посочи и друг пример – проектите на местните инициативни групи (т.нар. МИГ-ове) между общини, бизнес и неправителствени организации също „не са пипани три години“.

 

В ход е вътрешна оптимизация на работата във Фонда, поясни той.

 

„Ако преди предстоящия прием по мерки 4.1 и 4.2 за европейското финансиране на инвестиции в селското стопанство, където се очакват няколко хиляди проекта, не се изчистят заварените забавяния във Фонда, то ДФ „Земеделие“ „в един момент ще „забие“, буквално, както „забива“ един компютър, когато е претоварен. Това, което си правим сметки и оптимизация, до Нова година трябва да се изчисти всичко“, подчерта Явор Гечев.

 

Той увери, че няма рискове от загуба на пари по Програмата за развитие на селските райони.

 

„Не всеки земеделски производител е измамник. Ако 10 или 5% са се опитали по някакъв начин да вземат допълнителни средства, то тези хора трябва системата да ги хване, но без да пречи на нормалните земеделски производители“, коментира Явор Гечев.

 

В момента отново се разглежда нормативната уредба по отношение на различни контроли, уточни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 8| 3143 |29.06.2021 Осъдиха ”условно” Явор Бахаров . 4| 2398 |10.06.2021 България ще участва във фонд на ЕС за тестове за Covid-19 . 2| 2691 |07.06.2021 Христо Бозуков: Започва проверка в Държавен фонд „Земеделие“ . 5| 2904 |06.06.2021 Гълъб Донев: Няма индикации за спиране за спиране на еврофондове заради санкциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ