Реклама / Ads
5| 3278 |07.02.2023 НОВИНИ

Икономически експерти: Очаква се поевтиняване на цените на храните

.
Икономистите Лъчезар Богданов и Гарабед Минасян посочиха по БНТ, че скоро се очаква намаляне на цените на храните. Двамата са категорични, че ”без бюджет не може да се кара вечно”, защото това не се отразява благоприятно на икономическото развитие на страната. Проф. Минасян заяви, че липсва стремеж за ”използване на фискалната политика по начин, който може да стимулира икономическата динамика.”
 

Гарабед Минасян каза, че се злоупотребява се с понятието „спекула“, защото е необходимо "да се следи спазването на конкуренцията между отделните производители. Неспазването ѝ изкривява цените. Политиката на ЕС е ефективна по отношение на овладяването на инфлацията. Прогнозите за инфлация оказват въздействие на производителите, които калкулират бъдещото увеличение в цените и това се отразява на крайния потребител." Проф. Минасян подчерта, че високата инфлация и стагнацията оказват негативно влияние върху икономиката: "За Европа е лошо да има рецесия. ЕЦБ направи всичко възможно, за да ограничи инфлацията."

 

Гарабед Минасян заяви, че държавата малко може да направи по отношението на инфлацията: "Тя ще изпреварва тази, която е в еврозоната, защото имаме най-ниското ценово равище, т.е. 55% от европейското. КЗК е необходимо да си върши добре работата, дори и в банковата система. Правителството трябва да стимулира икономическата динамика, но не го прави. Липсва стремеж за използване на фискалната политика по начин, който може да стимулира икономическата динамика."

 

Експертът Лъчезар Богданов допълни, че има спад на потреблението: "Има загуба на покупателната способност. Цените падат. Почти се върнахме на стойностите преди войната. Това е свързано с понижаването на цените на енергоресурсите. Вероятно цените ще продължат да поевтиняват следващите няколко месеца. Ако това не се пренесе до крайния потребител, трябва да се запитаме „Защо?“ Богданов прогнозира, че скоро ще има поевтиняване на цените: "Преди време имахме „търгуване на страх“ в първите месеци на войната в Украйна. Сега нещата се успокоиха. Предстоят месеци на отрезвяване. Доходите на някои хора достигат, на други не достигат цените на продуктите. Добре е, че катастрофичните прогнози не се сбъднаха."

 

Двамата са категорични, че "без бюджет не може да се кара вечно", защото това не се отразява благоприятно на икономическото развитие на страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 10405 |05.02.2023 Експерти: Украйна ще победи! Бивш от Белия дом: Русия може да спечели за един ден? . 2| 8387 |03.02.2023 Бабикян: До седмица очаквайте някое познато лице да бъде призовано и да дава обяснения . 6| 3380 |31.01.2023 Украйна очаква между 120 и 140 западни танка при първата вълна доставки . 0| 4647 |30.01.2023 Неочаквана следа от изчезналия Емил Боев от Перник: Доброволци, близки и приятели тръгват към мястото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads