Реклама / Ads
6| 7730 |12.11.2021 НОВИНИ

Икономист: Борисов яде 200 грама от всеки килограм кашкавал, който хората си купуват

.
По време на тв дебата
Бойко Борисов яде 200 грама от всеки килограм кашкавал, който хората си купуват. В скапаните страни богатите забогатяват на гърба на народа си. Това каза икономистът Георги Табаков от ИБГНИ в предаването „Говорят експертите“ по 7/8 ТВ.
 

Георги Табаков  допълни:

 

„Нека да си кажем, че огромната корупция в България също е източник на инфлация. Като хванеш 60 милиона в чували и ги изсипеш в икономиката без те да произвеждат абсолютно нищо, тези пари веднага започват да търсят къде да се наместят. И започват да се купуват апартаменти, коли, започва едно бясно потребление, което в крайна сметка вдига цените. Цените не се вдига от потреблението на пенсионерите, на които бяха дадени по 50 лева. Около милиард и нещо са дадени за увеличението на пенсиите. Най-песимистичната цифра пари, които се крадат и са крадени от ГЕРБ на година е някъде около 5 млрд. лева. Представете си како се случва, когато вие изсипете един подобен непроизводителен капитал в икономиката. Бойко Борисов изяде по едни 200 грама от всеки килограм кашкавал, който хората си купуват.

 

За ББР можем да направим една дискусия, която сама по себе си да е час и половина. Аз самият съм писал първия доклад за ББР и тогава тя се наричаше „Насърчителна банка“. Идеята беше много година, но какво я направиха след това тази банка-видяхме ужасяващи неща. Стигна се до там, че някои искаха да я закриват. ББР даде 75 млн. на фирма за събиране на кредити.  Помните ли какво прожектирахме лятото на стената на Партийния дом? Тогава прожектирахме пет хоризонта. Единият беше съдебна реформа, а другият икономика на знанието. Необходимо е тотална решителна съдебна реформа. Не може повече да се случват неща като „Осемте джуджета“, защото те показват на всички, че в България не се защитава частната собственост. В момента в който прокурори и най-различни други мушмороци могат да ти откраднат фирмата за броени часове, това показва на всички, които искат да правят бизнес в тази страна, че това не е много окей място.

 

Е, ако на някой му звучи далечно съдебна реформа и махане на Иван Гешев и че не го засяга, за знае, че това директно удря по неговия джоб, защото на никого не е защитена частната собственост. В нормалните страни богатите забогатяват заедно с народа си. В скапаните страни богатите забогатяват на гърба на народа си. И всички наши усилия трябва да бъдат насочени към това ние да станем нормална страна.

 

Георги Ганев  от ДБ каза:

 

Крадците и корумпаторите харчат пари за едни по-скъпи неща. Докато нещата, които за съжаление поскъпват, са по-всекидневните стоки и услуги, които ползват хората. При тази ситуация българската икономика все пак движи. Представете си, ако се подобри подпомагането, какво ще стане.  ББР ужким съществува заради малкия и среден бизнес. Може тя да става като плана „Юнкер“, където държавата поема част от риска и прави привлекателни даването на заем за различни по-малки и средни предприемачески инициативи. Наказателната репресия в България е абсолютно опорочена. Защото първо-престъпници не биват наказани и второ – защото честни бизнесмени им се полазва през врата и започват да се изнудват през наказателната репресия, включая  специализираните съдилища и прокуратура. Тези неща трябва да бъдат премахнати.

 

Пламен Данаилов от ИТН също изказа своята позиция:

 

Трябваше да се подпомогнат българските училища и болници заради тези високи цени на тока. Важно е да направим оценка на ефективността на мерките и тя да бъде диверсифицирана на кои бизнеси е помогнато и как точно е помогнато. Дали наистина е запазена заетостта, благодарение на мерките и продължава ли да се запазва заетостта, благодарение на мерките 60 на 40 и 80 на 20. И ако е да, то точно в кой сегмент е?! А по отношение на тези преки суми, които се раздаваха, каква ефективност да измерим, като една от мерките едва вчера бяха разплатени част от парите. Тя стартира август м. г., беше няколко пъти забавяна.

 

Тя е за малки и средни предприятие с оборот над 500 000 лева. А по отношение на мярката, по която се раздаваха до 10 000 лева – има хора, които заради тежката администрация и изисквани как да се харчат парите, ги е страх да ги похарчат, защото не могат да ги отчетат и все още се чудят какво да правят с тях. Мерките очевидно не дадоха този ефект, който първоначално беше заложен. И въпреки това голяма част от нашата икономика успя да се справи. Трябва да се погледне напред, за да се види какво точно да се направи, така ме нашата икономика да има този догонващ и изпреварващ ефект. Намаляването на данъците със сигурност ще подпомогне.  Трябва да има прозрачност при обществените поръчки. Не може една поръчка от 20 млн. лева да става 260 млн.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5272 |12.11.2021 Хр. Иванов за инсинуациите на Борисов: Не кълве! Оставаме твърди - без ГЕРБ и ДПС в управлението . 30| 30725 |12.11.2021 Патология: Борисов мрази Радев от любов, търси стар телефон и застреля Лозан Панов . 40| 9413 |12.11.2021 Борисов вече набелязал премиер, нещо подобно на Лозан Панов. Пак отклони въпросите за Мата Хари и кюлчетата . 12| 45957 |12.11.2021 Бенатова: Г-н Борисов, време е да се научите да губите и да си плащате цената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads