Реклама / Ads
2| 2799 |15.02.2022 НОВИНИ

Икономист: Енергийната ни политика е голяма мистерия и тъмна стая

.
Калоян Стайков Източник: БГНЕС
Енергийната политика у нас е голяма мистерия. Всички теми, по които може да се очаква да се водят разговори в САЩ, със сигурност са хубави и интересни. Биха дали тласък за развитие на сектора и на икономиката като цяло, но те все пак трябва да бъдат поставени в контекста на енергийната стратегия и на развитието на този сектор в неговата цялост. За съжаление в България няма такъв подход. Тук по-скоро виждаме, че правителствата си харесват нещо, което е популярно, събира някаква подкрепа и казват – ние ще направим това.
 

Това коментира пред БНР икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт.

 

„Темата за Козлодуй стои на дневен ред от известно време, важно е обаче как поставяме тази тема в големия енергиен пъзел“, отбеляза икономистът.

 

„България има голяма зависимост от Русия, но не трябва да забравяме, че страната не е голям потребител на природен газ“, посочи Стайков.

 

„Заедно с руския газ вече имаме дългосрочен договор за доставки на азерски газ. Сега евентуално ако се договори още нещо по линия на доставките на втечнен газ от Щатите, това със сигурност диверсифицира в още някаква степен газовия портфейл на страната. Големият въпрос остава обаче какво точно ще го правим всичкия този газ. Още повече, че тази година предстоят и преговори за нов дългосрочен договор с „Газпром“. Тези три неща на мен ми убягват като напасване“, смята той.

 

Според него няма яснота какво точно ще се преследва от управляващите.

 

„Двата договора – за руския и за азерския газ, съдържат доста обвързващи клаузи. Имаме клауза да купим природния газ или ако не го купим, да го заплатим. Което означава, че ние трябва да имаме сигурност къде ще ги пласираме тези количества. И към тези два договора с доста обвързващи клаузи, ако прибавим още един дългосрочен със същата клауза, ситуацията става доста по-сложна. Договарянето на някакви количества втечнен газ от САЩ може да се използва като преговорна карта в предстоящите преговори с Русия, същото се отнася за интерконектора с Гърция“, допълни той.

 

„Като цяло в момента сме в една тъмна стая и напипваме обстановката. Надяваме се да не се ударим във вратата“, заключи Калоян Стайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2895 |08.02.2022 Енергийната комисия в НС ще заседава извънредно. Викат министър Николов . 8| 21235 |03.02.2022 Иво Инджов: БСП е ниновизирана до такава степен, че вече никога няма да бъде значим фактор в политиката . 10| 3308 |02.02.2022 След жесток спор в пленарна зала ГЕРБ иска оставката на шефа на енергийната комисия . 12| 3011 |31.01.2022 Тръмп: Некомпетентната политика на Джо Байдън може да доведе до нова световна война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads