Реклама / Ads
4| 5177 |05.01.2024 НОВИНИ

Икономисти: Към съкращения тика работодателите 933 лв. минимална заплата

.
Безработен
Хасково е сред 6-те града в страната, в които ръстът на минималната работна заплата ще се усети най-силно. Това твърдят експерти от Института за пазарна икономика.
 

24-годишната Петя Костадинова и съпругът ѝ се занимават с търговия на автомобили. Тя е самоосигуряващо се лице и увеличението на минималната работна заплата, която вече е 933 лв., няма да повлияе на доходите ѝ. Смята обаче, че ръстът на възнаграждението е в плюс за останалите работещи.


"Смятам, че за повечето хора работят на заплата категорично това е в плюс, но е странно, че респективно с минималната заплата се увеличават и осигуровките, които се удържат. Както аз си ги внасям, така и на обикновените хора им се удържа това от работодател", коментира Петя.

 

Хасково е сред 6-те области в цялата страна, където минималната работна заплата е над 70% от средната. Ето защо се очаква тук най-силно да се усети ефекта от ръста на възнаграждението. Макар и минимален ръст, хората очакват да се подобри благосъстоянието им.


В ресторант в Хасково 12 служители вече получават минималната заплата. Управителят Богдан Кирилов изчислява, че ръстът ще повлияе с около 15-20% на средствата за данъци и осигуровки.

 

"За нашия ресторант ще направим всичко възможно да запазим служителите и осигуровките да бъдат на 8 часа, но аз имам познати, които в същия сектор и в други браншове, за които това ще бъде непосилно", заяви Богдан Кирилов.

 

Нарастването на минималната работна заплата изправя частния сектор пред серия сериозни проблеми. По-малките предприемачи дори се опасяват от фалити.


"За частния сектор това ще доведе до тежка възможност да се справи с новата ситуация, тъй като осигуровките ще станат прекалено много на база на това, което беше в предишни години", добави Кирилов.

 

А икономистите добавят и още негативни ефекти от повишаването на минималната надница. Тя ще създаде пречки пред тези, чийто труд не може да бъде оценен на новото минимално равнище – хора с ниско образование и умения. Те ще са в риск да загубят работата си, да излязат в сивата икономика.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4818 |05.01.2024 Иранката Мерседех Шакинхар: Стреляха по мен, загубих окото си, но не съжалявам, че протестирах . 11| 6219 |05.01.2024 В името на Шенген: МС предлага промени в Закона за убежищата и бежанците . 20| 6515 |05.01.2024 Манастир посреща миряните с надпис в чест на Бойко Борисов . 13| 7807 |05.01.2024 По следите на една руска опашата лъжа: Възстановен ли е драматичният театър в Мариупол?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads