Реклама / Ads
28| 5523 |13.02.2011 НОВИНИ

Ст. Илчев: НДСВ не иска все още оставката на Цв. Цветанов

.
Станимир Илчев
Евродепутатите Станимир Илчев и Ивайло Калфин дискутираха в студиото на Отпечатъци по БТВ предстоящото заседание на Европарламента, на което във вторник ще се разискват проблемите, свързани с подслушването и използването на СРС-та в България.
 

Ст. Илчев е един от инициаторите на заседание. Той посочи, че това не е празнична тема, но парламентите трябва да разискват всичко, което става в отделните държави. Вниманието на обществото е насочено към проблемите, каза той и продължи: И теоретично, пък и практически, вътрешният министър може да бъде извикан пред Европарламента. Случаят с унгарския министър на правосъдието показа, че това може да стане. Викането на Цветанов ще зависи от характера на разискванията. Борбата с организираната престъпност изисква по-резки мерки, но ние говорим за ескалация на подслушването. Тя води до разбити човешки съдби, бизнес. Информацията у нас, обаче, излиза извън службите, обобщи казусът Илчев.

Калфин посочи, че Комисията в българския парламент е показала, че има дефекти в работата със СРС-та. Филтрирането на информация, изтичането на информация, говори, че подслушването се използва за други цели. Няма как да се подминат тези факти, заключи гостът.

Коментирайки искането за оставка на Ц. Цветанов Ст. Илчев каза, че НДСВ до този момент няма еднозначна оценка, с която да иска оставката на вътрешния министър. Ние ще говорим за пакет от оставки, които ще променят политиката на правителството. Необходим е ремонт на кабинета, а не отделни оставки, допълни той.

Според Калфин Цв. Цветанов трябва да си отиде от правителството, не само заради СРС-тата, а и за злоупотребата с влас. Ако премиерът не го отстрани, самият той ще носи отговорност.

Франсоа Фризон Рош, френски политолог и изследовател на България, съветник на президента Ж. Желев от 1992 до 1996 година коментира ситуацията у нас.

Според него работата на опозицията е това – да критикува! Отговорът на хората ще се чуе след 8 месеца на президентските избори, обяви той и допълни, че е изненадан, че няма обявени кандидати, идеи и то на фона на проблемите в България.

Проблем е, че европейските медии обичат да говорят за лошите неща, а не за добрите. Опитвам се да представя добре България. Имате на хартия цялата демокрация, но тя не работи. Не са ефективни законите ви и честичко не се спазват, обобщи проблемите в България Фр. Рош.

Коментирайки взрива пред вестник Галерия Илчев обяви, че не бива в публичното пространство предварително да се тиражират версии. Трябва първо да се разкрият извършителите и тогава да се огласяват нещата. Но той бил много учудун от факта, че пред редакцията ги е нямало колегите журналисти. Драматично разделен и драматизиран е медийният свят, както и всичко в нашата държава, обобщи Илчев.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6047 |11.02.2011 Тодор Великов: Я. Янев искаше да си инсценира катастрофа . 0| 4911 |09.02.2011 Искат постоянен арест за дясната ръка на Баретата . 93| 5119 |09.02.2011 Цветанов: Сините искат Ал.Петров за вътрешен министър . 61| 5568 |09.02.2011 Сини и червени искат оставката на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads