Реклама / Ads
0| 3233 |28.06.2022 НОВИНИ

Илия Налбантов: Българският елит не е готов за Стратегическата концепция на НАТО

.
Илия Налбантов
Българският политически елит не е готов за новата Стратегическа концепция на НАТО. Това заяви в интервю за БГНЕС Илия Налбантов, военен експерт и председател на асоциация „Джордж Маршал – България“.

В Мадрид от 28 до 30 юни ще се проведе срещата на върха на НАТО, на която държавните и правителствените глави на страните-членки ще подкрепят новата Стратегическа концепция на Алианса. Тя трябва да набележи целите и задачите на Северноатлантическия пакт през следващите години.

 

"Силно, по-силно НАТО"

 

„Значението на Стратегическата концепция на НАТО е в нейното съдържание, което преформатира средата за сигурност. Тя дава категорична оценка, че има реални заплахи за сигурността на страните-членки на алианса. Северноатлантическият пакт е подготвен политически и военно за новите предизвикателства, рискове и заплахи, които идват от Изток. Лозунгът е: „Силно, по-силно НАТО“, заяви Илия Налбантов.

 

Той посочи, че оттук нататък Стратегическата концепция ще детерминира изискванията към всички страни-членки, да обърнат внимание на своите способности, за да участват съобразно възможностите си в бъдещите сили за отговор на НАТО. Те ще нараснат от 40 хиляди на 300 хиляди.

 

„Това са сили за незабавен отговор. Това означава не само количествен, а и качествен скок в бъдещата военна сила, която ще се противопоставя на предизвикателствата за сигурността на Европа и евроатлантическото пространство“, отбеляза военният експерт.

 

В новата концепция ясно са посочени заплахите.

 

„Противници имаше и в предишните концепции, с изключение на тази от 2010 г., където Русия беше партньор в усилията на НАТО, но тогава такава беше политиката. След окупирането на Крим през 2014 г. и инвазията в Украйна от февруари 2022 г. страните-членки преосмислиха заплахите и отново има ясно дефиниране на заплахи и противник в лицето на Русия и Китай“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“.

България в близост до новата Желязна завеса

 

Наред с концепцията другият важен въпрос, който ще бъде обсъден на срещата на върха в Мадрид, е усилването на Източния фланг на НАТО, в който попада и България.

„За нас усилването на Източния фланг на НАТО означава няколко неща. На първо място да прекъснем със съветското мислене, свързано с планирането на отбраната, че някой друг ще дойде да ни защитава“, каза Илия Налбантов.

 

Той подчерта, че трябва да инвестираме в технологии за превъоръжаването на армията, както и в организация на оперативното и бойното планиране за използване на въоръжените ни сили както самостоятелно, така и в коалиционен формат.

„Това е огромно предизвикателство за българската политическа класа, защото тя в момента е неадекватна. Както беше неадекватна за предишната Стратегическа концепция, така е неадекватна към този момент и за предизвикателствата на новата Стратегическа концепция на алианса“, подчерта Налбантов.

 

Експертът призова да бъдат елиминирани всички обструкти, които се противопоставят на модернизацията и превъоръжаването на българската армия.

 

„Само с модерни, технологични въоръжени сили можем да отговорим и гарантираме сигурността на България в контекста и рамките на колективната сигурност. Сами никой не може. Войната в Украйна го показа ясно и категорично. Целият свят помага на Украйна срещу агресора. Ние няма как самостоятелно да решаваме каквито и да било задачи“, каза той.

 

Налбантов коментира и влиянието, което ще окаже разширяването на НАТО върху страните от Източна Европа. „Политиката на отворени врати е огромно предизвикателство за преконфигуриране на цялата системата за сигурност. На практика ние ще бъдем непосредствено близо до новата Желязна завеса“, заяви председателят на асоциация „Джордж Маршал – България“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2680 |28.06.2022 Отцепилият се Иво Атанасов: Никой от шестимата не е получил покана от ПП за разговори . 0| 13596 |28.06.2022 Илиян Василев: Радев ще назначи пълната гама от отровни двойници в служебния кабинет под маската на технократи . 0| 2697 |25.06.2022 Илияна Йотова: В тази ситуация емоционалната реакция е да търсиш някой, който да ти е виновен . 0| 2797 |23.06.2022 ”Заслужилият артист” Борисов загрижен за бюджета и СР Македония, извини се половинчато на Кирил Петков
Реклама / Ads