Реклама / Ads
20| 13446 |24.03.2019 НОВИНИ

Илиян Василев: Апартаментите издават манталитета на посредствения властник

.
Илиян Василев
Писано преди две години. Като че времето е спряло. Застой. Навсякъде. Апартаментите са важни, защото издава манталитет на посредствения властник, но големите в корупцията още не са засегнати. Групата на Цветанов както казах са ратаи на големите корупционери.
 

До тях тепърва ще се стига и не разчитайте на големите медии за подкрепа. В случая с Цветанов "звездите" на разследващата журналистика в големите медии се намесиха в раздаването на присъдите, но от тях големи разследвания няма да тръгнат. Нито по Нова, нито по БНТ ще дадат трибуна на някое истинско разследване. Включиха се в критиките по апартаментите за да не изглеждат нелепи и да не загубят аудитория. Просто темата беше и е тотална, и няма как да отсъстват.


Но да лансират разследване и то не за кмет, а за министър, за премиер, за президент /включително бивши/, за прокурори, за олигарси - НИКОГА.


За тази работа разчитайте на другата разследваща журналистика, която не получава държавни пари, но набира сила.


И пак сме пред избори и пак ......

 

Илиян Василев, Фейсбук

 


Последно за изборите. Призавам, че нямам особено желание да гласувам, защото за пореден път имам чувството, че участвам в чужда пиеса, в която ми е отредена ролята на "обречен", на "масовка".


Зная, че тези избори няма да решат нищо, освен да засилят временно позициите на Кремъл и на групите които подкрепя и финансира. До момента, в който тези групи намерят по-добра оферта и не сменят лоялността си. Очакват ни сериозни изпитания по приемане на резултатите от изборите и тяхната легитимност, защото ще има сериозни обвинения, и ярки примери на манипулации и фалшификации. За пореден път ще преминат "червената линия", отвъд която изборите престават да бъдат висш израз на функционираща демокрация - да тази, която на Нинова и дойде в повече.


Жанрът е един и същ - подменени протоколи, ясни и ярки доказателства, прокурятура и съд бездействат.


Нямам изявен фаворит, не за друго, а защото още на входа на избирателната кампания пролича късогледството на тези, на които възложиха огромни надежди - говоря за Нова Република, ДаБГ и частите от Реформаторскяи блок, които не са продължение на ГЕРБ.
За мен ГЕРБ са приключена, затворена страница. Не мога да симпатизирам на партия, която в устава си няма предвидена процедура за смяна на председател и заместник председател. Няма никаква разлика между тоталитаризма при Живков и вътрешното устройство на тази партия. Решително и категорично не приемам езика, поведението, вождизма и лицемерието. Не можеш да разчиташ и се заобикаляш с жени, които като пчелички работят за авторитета ти, а накрая да се изцепиш арогантно, че "от жени акъл не вземаш".


Борисов може да омайва който си иска - за мен е минал етап в развитието на страната и нарастващ пасив, като за своята партия, така и за цялата страна. Осем години на власт стигат. Не става.


Прореформаторските сили не успяха да се обединят, както това сториха в ляво и националистите. Излиза, че докато умните и можещите се надпреварваха да изтъкват "дясността" си, руските служби и задкулисието успя да наложи на Сидеров, Каракачанов и Симеоново да се обединят и да получат повече от сбора на техните индивидални подкрепи. По стратегическия наръчник, за който писа Уол Стрийт Джърнъл, се разигра картата на бежанците, след това антируската карта и опасността от Ердоган. Липсата на обединение в дясно е лична отговорност на лидерите, на никой друг - лоша преценка на ситуация, лошо лидерство.


Няма никакво съмнение, че в Реформаторския блок - 2 има достатъчно политици, които или играят чужда игра или гравитацията на властта е затворила съзнанието им за големите задачи на реформата и демокрация у нас. Ще познаете свестните там по реакциите на прокуратурата. Тези, които с всички са добре, които гледат преди всичко да изглеждат добре и да говорят казионни приказки - не струват много.Вие решавайте - аз нямам слизане на спирка РБ-2.


Напълно е възможно, дори предполагам, че някои социологически агенции вече се освободиха от задълженията си по получените по операция "Решетников" пари и ще дават реалните прогнози. Но не напълно. Възможни са всякакви чудеса и всички десни партии да влязат в Парламента - но дори и да влязат - не виждат как могат да пробият през стената на статуквото.


Най-голям потенциал разбира се има в Нова Република и те вероятно ще свършат най-много практическа работа в полза на делото на реформите. Мартин, Трайчо, Петър, Методи, Радан - могат да направят много, както направиха много в предишния Парламент. Всеки Парламент има нужда от тези хора. Но революция и реформи в следващия парламент точно няма да могат да проправят, дори и да влязат.

 

Проектът ДаБГ, макар и много симпатичен е доста наивен, не в дизайна, а в изпълнението. Личи намесата на зелени и всякакви експерти по неформални сдружения. Партиите и промяната изискват Караджата, а тези хора - поне за мен винаги имат някакви "външни свързаности" които в нужния час могат да направят движение, което да Ви остави в шах. Отговорността на ДаБГ за липсата на обединение, поне за мен, без да познавам кухнята на нещата, е решаваща. Идеята, че се залага на много голямо бъдеще, не отменя нуждата да направят успешни първи малки стъпки днес. За мен бе доста смущаващо, че човекът на Любен Гоцев в РБ-2 първо предупреди, а след това поздрави Христо Иванов за това, че не се е поддал на желанието на Нова Република за обща листа.


Който и да има предимство в резултатите от тези избори и да твърди, че ги е спечелил - победители няма, защото реформи и силно управление няма да има. Само ще се формира след договорки поредното правителство на съгласието между отделните кланове и олигархични групи, които да разпределят едни пари за едни хора. Движение на цялата нация, решаване на проблемите няма да има, защото хората на власт няма да бъдат нито достатъчно силни, нито достатъчно мотивирани и желаещи да реализират промяна, нито опозицията ще бъде достатъчно слаба за да им позволи да го сторят.
Видях, че до тук звучи прекалено песимистично.


Ето Ви и добрата вест - след всяко падение има възход и той ще започне в деня след изборите и ще намери най-силен израз в следващите избори с тотално пререден Парламент. Промяната ще започне от Улицата, не от Парламента.

 

Илиян Василев, Фейсбук, 24 март 2017 г.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6664 |23.03.2019 Ваня Колева също хвърля оставка заради апартаментите . 7| 8168 |23.03.2019 Илиян Василев: Очаквано, Цачева е ”слабото” звено . 9| 4503 |22.03.2019 Нинова: Апартаментите не са петно, те са моделът ГЕРБ . 5| 4807 |22.03.2019 КПКОНПИ се самосезира за апартаментите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads