Реклама / Ads
8| 7627 |09.02.2023 НОВИНИ

Илиян Василев: Людмил Йоцов не може да бъде осъден, нито пък министър Николов или заместника му

.
Източник: личен архив
Запознах се с обвинителния акт срещу Людмил Йоцов, няма да влизам в дълбочина, само ще кажа, че той не може да бъде осъден, по никакъв начин. Нито пък министър Николов или заместника му.
 

Първо, че решението за преки договори с доставчици в условията на извънредна ситуация не може да бъде атакувано. Няма процедура, която да се вмества в режима на извънредност - от днес за утре. Глупостите, че трябвало да се готвят от март ги оставям на авторите. Има решение на международен съд, че случилото е форс мажор и на ЕК че плащането с рубли не се разрешава.


Второ, практика на Булгаргаз, развита по времето на Николай Павлов, е да се отправят преки предложения за получаване на оферти до 10-12 компании, които са шорт листвани като доказали се доставчици. Тук заек няма да искочи. Павлов нямаше решение на МС да подпише втория договор за удължаване на доставките от азерите.


Трето, никъде не пише, че МС трябва да вземе решение. Принципал е министъра на енергетиката, не МС.


Четвърто, мнението цитирано в обвинителния акт на прокуратата, че White&Case били казали че трябва да се приемат условията на руснаците и да се плати в рубли, за да се осигури непрекъсваемост на доставките напомня за ролята им в загубата на арбитража с Росатом.

 

Това не е въпрос на правно тълкуване, а бизнес и политическо решение. Да охладя ентусиазма на прокуратурата, в момента в който поискат това мнение У и К да го потвърдя в съд, ще установят, че мнението е било поверително, само за ползване от клиента и не може да бъде използвано в съдебни и други разбирателства.

 

Защото там има един огромен риск отдел, който ги пази от искове за професионална отговорност.


Деляновата теза, че пак сме купували руски газ е откровено глупава и незащитима в съда. И тогава и сега купуваме гръцки микс, от руски, азерски, ВПГ - втечне природен газ и т.н. Що се отнася до по-високата цена - това е щета, за която Булгаргаз трябва да съди ГПЕ, както правят другите европейски компании.


МЕТ били лоши, защо Булгаргаз внасят през тях през февруари ВПГ?


Руски газ и в момента влиза в България, през Турски поток, по договор на Sustainable Energy Supply, компанията на Литаско и наш познат вам бизнесмен дял, с Газекспорт, който захранва рафинерията в Бургас. Количествата са 15% от потреблението - 400+ mcm/y, бившата Енергико Интернашънъл. Компанията започна да продава "излишъци" и на други потребители и търговци у нас, измествайки Булгаргаз!? По темата дружно се мълчи.


Ситуацията ми напомня на арбитражното дело срещу Росатом, което бе "загубено" зорлем, срещу крупни рушвети, за българските властници. И сега служебния министър с говоренето си, че ще загубим арбитраж срещу Газекспорт и това дело на прокуратурата се подготвя почвата за даването на едни пари на ГПЕ - Газпромекспорт, за да се върне част от тях в инициаторите на атаките срещу Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов.


Корупцията - Борисов и Гешев говорят.

 

Илиян Василев, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3352 |08.02.2023 Николай Василев: Няма да има сериозно покачване на цените при влизане в еврозоната . 7| 3670 |03.02.2023 Асен Василев: Всеки компромис с ценностите на България води до национални катастрофи . 9| 8439 |31.01.2023 Адв. Людмил Рангелов даде акъл как може да бъде сменен главния прокурор . 2| 3423 |31.01.2023 Радостин Василев: С Jamecorp и Nexo ГЕРБ цели забравяне на скандалите с шкафчетата и т.н. ”Борисовки”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads