Реклама / Ads
1| 3888 |26.10.2018 НОВИНИ

Илияна Йотова: Мерките и политиките по демографския проблем не търпят отлагане

.
Вицепрезидентът Илияна Йотова
България е в първата петица на страните с най-бързо намаляващо население в Европа. Мерките и политиките не търпят отлагане, не бива да говорим само когато излезе поредната отчайваща статистика, тогава, когато видим стряскащото заглавие в медиите, че сме най-бързо топящата се нация.
 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на конференцията "Демографската криза в България - реалности, проблеми и решения", съобщава БТА.

 

Вицепрезидентът напомни данните, че смъртността в България е с 60 процента по-висока от раждаемостта. На първо място сме по смъртност. Почти 5 процента от съществуващите селища нямат нито един жител, а тези с до 20 човека са около 13  процента. В следващото десетилетие между 800 и 1000 селища в България ще престанат да съществуват. Региони от страната са в риск да се превърнат в "демографски пустини", посочи Йотова.

 

Това е тема, която не е подвластна на политически мандати, и колкото и невъзможно да изглежда в днешни условия, задължава национален консенсус, заяви Йотова. По думите й съобщаването на катастрофални данни не лекува, а само засилва чувството за инерция и безпомощност. Необходимостта от държавна политика не е остаряло понятие, а най-сериозният дефицит на България в момента, категорична беше Йотова.

 

За Северозападна България години наред беше запазено мястото за най-слабо развития регион в цяла Европа и очевидно европейската политика на сближаване за вече 11 години не успя да постигне почти нищо. Ако нищетата беше запазена марка само за Северозапада, през последните години тази болест разяжда и други части на страната, особено пограничните райони, особено Североизточна България, каза Илияна Йотова. През 2016 г. коефициентът на възрастовата зависимост между населението над 65 години и до 14 години в Силистренска област достига 170 процента. Няма друга страна в ЕС с такива съотношения, каза Йотова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3746 |23.10.2018 Йотова: Поисканата оставка на Симеонов е присъда на обществото . 0| 3669 |11.10.2018 Гледат мерките за неотклонение на обвинените за търговия с онколекарства . 0| 4134 |03.10.2018 Вицепрезидентът Илияна Йотова отива в Украйна . 1| 3742 |21.09.2018 Гледат мерките на четирима за обира в Роженския манастир
Реклама / Ads