Реклама / Ads
0| 3074 |12.05.2021 НОВИНИ

Има шанс за спасение на Брънековата къща в Ямбол

.
Източник: Джесика Вълчева
Един от многото рушащи се архитектурни паметници в България може да придобие нов живот. В нова фаза преминава казуса с Брънековата къща в Ямбол - емблема на града, която окапва керемида по керемида вече години наред.
 

Проблемът с нехаещите наследници и вързаните ръце на местната управа да направят каквото и да било по въпроса е основна причина за разрухата на стотици архитектурни паметници у нас. А казусът с Брънековата къща вече близо 20 години не може да бъде решен, защото наследниците на имота не могат да намерят вариант, за да запазят сградата, а собствениците се карат помежду си, водят и дела.

 

Настоящото ръководство на Община Ямбол обаче успя да се свърже с наследниците, а те от своя страна склонили да продадат имота на местната власт, за да може тя да поеме грижата по реставрацията, а после и поддръжката на къщата. Нужни са обаче 130 хиляди лева и решение на Общинския съвет. Направено е допитване и до гражданите.

 

Брънековата къща е построена в началото на 20 век. Роденият в Трявна адвокат Петър Брънеков се установява в Ямбол преди да замине на фронта в Балканските войни. Единият от синовете му Любомир, който също е оставил диря в историята на града, е живял в нея до 1995 г. След смъртта на Петър Брънеков в Първата световна война през 1916 г. в къщата остават да живеят съпругата и двамата му сина – Тотю и Любен. Двамата са журналисти във в. “Тракиец”, където на 3 март 1935 година главният редактор Тотю Брънеков публикува девиза на Ямбол, чийто автор е той: “Ида от древността, отивам в бъдещето”. Двамата са и сред основателите на юношеския туристически съюз “Тунджа”.

 

Намира се на входа на градския парк. През 1997 г. къщата е обявена за паметник на културата от местно значение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4460 |11.05.2021 Бимбалов: От днес Това Нещо не е премиер. Има голям шанс да бъде завинаги . 5| 3096 |21.04.2021 Делян Добрев: Шансът да мине кабинет на ГЕРБ е под 1% . 4| 3167 |21.04.2021 Александър Маринов: Няма да е лесно, но има шансове за съставянето на работещо правителство . 18| 52245 |16.04.2021 Анна Заркова: Подшушнали на Мадам журналистика да се татуира, за да има шанс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads