Реклама / Ads
2| 16344 |17.08.2023 НОВИНИ

“Малка шумна групичка” пречи на ямболския кмет да върши схеми и да присвоява общинска земя

.
“Малка шумна групичка” разкрива как кмета на Ямбол Валентин Ревански нагло приватизира общинска земя чрез скандалният подробен устройствен план на Ямбол, който все още не е влязъл в сила. Квалификацията е дадена лично от Ревански, който обеща да се допита до гражданите на града дали оградата, която обикаля освен около частна, така и около общинска земя, да си остане на мястото.
 

ФрогНюз вече писа, че множество са проблемите около скандалния ПУП на парк “Боровец” в Ямбол, който е обект на обжалвания, но на практика променя начина, по който се урегулират имотите, които попадат в него. Заградена още през 1996 г. е територия от 6.5 декара, когато местната управа разрешава на тогавашния собственик на хотел-ресторант “Боровец” да изгради временна телена мрежа около обекта, която обаче става постоянна. Обектът е придобит от семейната фирма на Ревански “Сакарела” ООД, извършен е ремонт и оградата остава там за постоянно. 

 

Пред “Господари на ефира” самият Ревански обяснява, че територията, която е заградена около семейния хотел, ще продължи да е общинска собственост, но не обясни защо в такъв случай е необходима оградата и ще направи допитване до гражданите. Истината обаче е, че тази земя не може да се ползва от никой друг, освен от собственика на хотела. Достъпът е ограничен за гражданите. 

 

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление такива допитвания на местно ниво може да има, но те едва ли касаят незаконни обекти, какъвто е самата ограда.

 

ДНСК има становище по сигнал за въпросната ограда като прехвърля въпроса върху общината. Казано иначе - Ревански в качеството си на кмет трябва да провери Ревански в качеството му на частно лице. Възразяват от Сдружение “Бъдеще за Ямбол”. Оградата е с разрешително за “временна ограда от телена мрежа” и съгласно закона тя трябва да бъде премахната, след приключване на самото строителство. От сдружението настояват ДНСК да преосмисли позицията си и в началото на месец юни тази година е заключено, че оградата не може да бъде третирана като “преместваем обект”, има характеристики на строеж, изискващ съответните разрешителни и е разпоредено служителите на община Ямбол да извършат проверка на място и по документи относно законосъобразността на реализираното строителство.

 

Окръжната прокуратура в Ямбол отказва да възложи проверка с мотив, че предметът на сигнала не попада в компетенциите на прокуратурата и прехвърля топката към РДНСК - Ямбол, които вече са се заели със случая. Във възражение до Апелативната прокуратура в Бургас от страна на сдружение “Бъдеще за Ямбол” се посочва, че обвинението се “опитва да се дистанцира от един назряващ сериозен обществен проблем в града” и категорично посочват, че извършените до момента проверки са със спорна обективност заради конфликта на интереси между кмета Ревански и семейната фирма “Сакарела”.  От сдружението настояват да се възложи нова проверка.

 

Защо обжалваният подробен устройствен план на парк “Боровец” е скандален и защо има риск за гражданите на Ямбол? 

 

Чрез него на практика частния терен към хотел-ресторанта на Ревански ще набъбне с 6.5 декара. С приемането му на практика се създава нов имот, който допреди това не съществува, но съвпада напълно с въпросните 6.5 декара земя и то с възможност до 60% от терена да бъдат застроени. “Малката шумна групичка”, както се изразява кмета, са всъщност граждани на Ямбол, които плащат данъците си там, и които са притеснени, че напълно безнаказано и безпардонно, чрез заобикаляне на родното законодателство, частен имот ще си припише общинска земя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4758 |22.06.2023 “Малка палава пеперудка”: Скандал между Тошко Йорданов и Настимир Ананиев прекъснаха заседанието в НС . 0| 4870 |15.05.2022 Бимбалов: Дадохме най-висока оценка на Украйна. Това дразни онази шумна, малка, карбовска енория, която се прави на народ . 0| 4582 |16.06.2019 Проф. В. Чуков: Шумната акция за младежа от Пловдив го поставя в опасност . 4| 4024 |29.03.2017 Плащаме 10 000 лв заради шумна акция на МВР от времето на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads