Реклама / Ads
16| 4053 |07.10.2020 НОВИНИ

Имунолог от БАН: До Нова година ще е готов прототипът на бг-ваксина срещу коронавирус

.
Българските учени продължават да работят по ваксина срещу коронавируса. До Нова година ще е готов прототипът, след това сме готови за клинични изпитания. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ ”Денят започва” доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.
 

По думите ѝ пред bTV, дали българската ваксина ще е по-евтина зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира с производството. Затова и науката трябва да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме адекватно, обясни доц. Петрова. Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове, допълни тя.


В момента се тестват руската и ваксината на "Астра Зенека", като резултатите и за двете са много обнадеждаващи, смята ученият.


Повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните се дължи на отхлабените мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява. Можем да направим извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен, обясни доц. Петрова.


В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец, допълни тя.

 

Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове. В Европа и в България преобладават едни и същи щамове, обясни доц. Петрова.

 

По думите ѝ, с цел превенция е препоръчително да се промени хранителният ни режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването. В България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж. Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необдходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7107 |06.10.2020 Зинаида Златанова: Такива неща, които чухме в ЕП, не са говорени никога за българското правителство . 13| 4793 |06.10.2020 СЗО: До края на тази година може да има ваксина срещу COVID-19 . 18| 4608 |06.10.2020 Корнелия Нинова: Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма- нито директна, нито завоалирана- в резолюция срещу корупцията . 27| 5733 |06.10.2020 Георг Георгиев: Онова, което се опитаха да ни спретнат вчера в ЕП, претърпя фиаско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads