Имунолог от БАН: До Нова година ще е готов прототипът на бг-ваксина срещу коронавирус
По думите ѝ пред bTV, дали българската ваксина ще е по-евтина зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира с производството. Затова и науката трябва да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме адекватно, обясни доц. Петрова. Нашата протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове, допълни тя.
В момента се тестват руската и ваксината на "Астра Зенека", като резултатите и за двете са много обнадеждаващи, смята ученият.
Повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните се дължи на отхлабените мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява. Можем да направим извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен, обясни доц. Петрова.
В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец, допълни тя.
Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове. В Европа и в България преобладават едни и същи щамове, обясни доц. Петрова.
По думите ѝ, с цел превенция е препоръчително да се промени хранителният ни режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването. В България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж. Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необдходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.
Моля, подкрепете ни.