Реклама / Ads
9| 4475 |14.04.2020 НОВИНИ

Имунолог: Ваксината БЦЖ е бонус за българите в борбата с коронавируса

.
доц. д-р Велизар Шиваров
Ваксината БЦЖ е бонус за населението в България. Новината идва дни след ново изследване, според което ваксината срещу туберкулоза помага при заразяване коронавирус. Сравнени са данните между държавите, в които има задължителна ваксинация на населението и тези, в които това не е масова практика.
 

Нови проучвания при мишки показват, че БЦЖ ваксината може да образува повече кръвни клетки, така че да се борят по-добре с една вирусна инфекция и ако това е така, е един малък бонус за българското население, което е ваксинирано.

 

Това обясни пред БНТ имунологът доц. д-р Велизар Шиваров, началник на лаборатория по Клинична имунология към УМБАЛ "Софиямед".

 

Коронавирусът на практика е сблъсък между един микроорганизъм и нашата имунна система. В част от случаите тя се преборва, но при други случаи, поради патологична свръхреакция, се стига до летален изход. Имунната система е създадена така, че да бъде подготвена за среща с възможно най-широк кръг патогени и да отговаря по различни начини на тях. При мнозинството от хората тя функционира правилно, за да може да посрещне предизвикателствата на околната среда, обясни д-р Шиваров.

 

“Според мен нещо, което се пропуска, е как се справят видовете, от които този вирус произхожда - това са прилепите. Те са резервоар на такава инфекция, в тяхната популация циркулират много такива вируси, само че тяхната имунна система има различна реактивност и там основна роля играе т.нар. вроден имунитет”, коментира имунологът.

 

Геномът на всеки човек е организиран по един начин, но гените участват по различен начин в имунния отговор - едни хора се справят по-успешно и ефективно, но други имат по-слаб отговор, което ги прави по-уязвими към конкретен патоген, обясни специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6133 |03.04.2020 Много от спешните медици без бонуси от 1000 лева . 8| 4836 |02.04.2020 Д-р Александър Симидчиев: Хипотезата, че ваксината БЦЖ пази от коранавирус, може да е вярна, може да не е . 6| 4378 |12.12.2019 Омбудсманът: Системата “Бонус-малус” ощетява гражданите . 6| 3808 |10.12.2019 Омбудсманът към КФН: „Бонус-Малус“ ощетява гражданите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads