Реклама / Ads
6| 5382 |14.12.2015 НОВИНИ

Инджова за Фрог: Ренегатството е най-голямото зло в политиката и то ни се случва

.
Ренeта Инджова
Случващото се у нас през последните дни е предупреждение, че най-важната част от реформата се провали. И за нищо друго не бива да се говори оттук нататък, освен това доколко сме в състояние да възстановим справедливостта в правосъдието. Докато няма нито един осъден престъпник, не може за нито едно добро дело са се говори. Това каза пред Фрог нюз бившият премиер на страната Ренета Инджова.
 

Колкото повече слушам за реформаторите, толкова повече се омерзявам, защото нито един не нарече феномена със същинското му име. Той се нарича политическо ренегатство. Искам тук да подчертая, че ренегатството е най-голямото зло в политиката. Защото и този, който е ренегат и този, който приобщава ренегати, са еднакво престъпни. У нас нещата не се назовават така. Казват приятелство имало между политици, един друг братя се наричат. Било въпрос на личен избор. А всъщност става дума за ренегатство. Тази дума в българският език не се използва, защото нашата политика и политическа система изначално е основана върху ренегатството, а не върху принципа. За това може да се говори за неща, които нямата нищо общо с целите и поведението на властта. Така те принизяват онова, за което са избрани. Но ренегатството е зло. То би трябвало да провокира народа към нетърпимост. Присъстваме на един парадокс- българите се забавляват, едва ли не с това, което им сервират. 


Ренегатството може да изглежда като стабилно, защото ролите непрекъснато се подменят. Но тези роли са сменени в една обща омерта. Докато омертата не е развалена, стабилността е налице. У нас точно това се нарича стабилност. Безправието се нарича конституционализъм. Липсата на права на гражданите се нарича демокрация. Но това са симптомите на една несъществуваща политическа система. Ние нямаме работа с политици, нито с народ, още по-малко с опозиция. Ние имаме работа с една вакханалия, която се разиграва. И ако от нея някой нещо може да изкрънка, да откъсне, се счита, че демокрацията съществува. Ние сме в ситуация, в която със собствени сили не можем да изградим нито общество, нито политическа система. Италианският прокурор Никола Гратери ни предлага да ни спаси, да ни извади за косите. И при това нашата реакция е още по-голямо затваряне в себе си. И друг път съм казвала, че национализмът при нас е начин- веднъж да не ни се нарушава рахатлъка и втори път- никой да не търси от нас отговорност.

Какво още каза Ренета Инджова можете да прочетете утре в рубриката „Интервю”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 11572 |11.12.2015 Октай пред Фрог: ДС-мафията гали Доган по главата . 16| 5694 |11.12.2015 П. Чернев пред Фрог: Не проляхме кръв за свободата си, трябва да го направим днес . 31| 10271 |10.12.2015 Бабикян за Фрог: Борисов има абсолютно участие в кадруването в съдебната власт . 29| 12155 |10.12.2015 Скандално във Фрог: Ненчев забрани сбогуване с МиГ-21
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads