Реклама / Ads
2| 5423 |15.12.2013 НОВИНИ

Йоан и Серафим в битка за митрополит на Варна

.
Източник: Булфото
Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият Серафим са двамата кандидати за митрополит на овдовялата Варненска и Великопреславска митрополия. По време на днешния епархийския избор епископ Йоан е получил 22 гласа, а епископ Серафим – 19 гласа.
 

Решението на епархийските избиратели бе посрещнато с овации и радостни възгласи от миряните, събрали се пред сградата на митрополията, за да чуят кои ще бъдат двамата кандидати. След като огласи резултатите, епархийският избирател от Варна отец Василий Шаган посочи, че е взето най-доброто решение. По думите му Йоан и Серафим са най-достойни сред кандидатите и ще продължат делото на покойния владика Дядо Кирил.

Кандидатите:
Знеполският епископ Йоан (Иво Михов Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва средното си образование в родния си град. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски”. След това завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. По-късно специализира в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки” и защитава кандидатска дисертация в на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского”. Получената от него научна степен "кандидат на богословието" се равнява у нас на "доктор на богословието".

Мелнишкият епископ Серафим е роден на 4 юли 1974 г. в село Зорница, обл. Бургас със светското име Динко Желязков Динков. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Ямбол през 1992 г. Завършва висше образование в Лесотехническия университет – София, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изборът на нов митрополит, на мястото на починалия Кирил, ще се извърши след седмица, на 21 декември в София от Светия синод. Тогава митрополитите ще разгледат документацията по избора на двамата епископи и евентуално постъпили жалби по провеждането му. Ако счете, че той е протекъл изрядно, съгласно Устава на БПЦ, в следващата неделя - 22 декември, ще се състои и Каноническият избор, при който Светият Синод ще избере един от двамата кандидати.

Каноничният избор е явен. При него митрополитите собственоръчно изписват името на своя избраник и се подписват. Това те правят върху Светия Престол, върху отворено св. Евангелие.

Dnes.bg припомня, че до повторния избор на митрополит във Варна се стигна, след като на 17 ноември епархийските избиратели от петте духовни околии на Варненска и Великопреславска митрополия избраха Агатонийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий.

Няколко дни по-късно в Светия синод беше внесена жалба от част от избирателите, които поискаха касиране на избора. Като основание за това беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. "неизбираем" кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избор.

Другото основание: резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние с парични стимули да гласуват за точно определени кандидати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5925 |06.12.2013 Бареков печели в словесната битка с Борисов 70% от българите искат операция "Чисти ръце" . 43| 5723 |29.10.2013 Н. Тицин: Влязат ли студенти в такава битка, няма връщане назад . 12| 7640 |16.10.2013 Любка Качакова и Антония Първанова в битката за лидер на НДСВ . 10| 9072 |28.09.2013 Йоана Кирова си тръгва от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads