Реклама / Ads
15| 5057 |07.02.2015 НОВИНИ

Д. Йончев: САЩ и ЕС се разминават за войната в Украйна

.
Димитър Йончев
Зад възгледите за сигурността изказани на конференцията по сигурността в Мюнхен става все по очевидно несъвпадението на гледните точки на САЩ и ЕС по отношение на това как да се решават проблемите. Едно е дипломатичните решения, друго е изпращането на оръжия и този контраст много ясно си пролича и се надявам, че крайно време Европа да поеме съдбата в собствените си ръце, каза експертът по сигурността проф. Димитър Йончев по БНР.
 

Според него, конференцията в Мюнхен може да излезе само с призив, но не и единна позиция: Няма как толкова много хора да сравнят гледни точки и да преодолеят различия и да получат някакво просветление за три дни. Не искам да се отнасям с прекалена надежда за това събитие. В него положителното е, че се срещат лидерите, но решенията си остават зад заключени врати и да се надяваме да се постигне това извън блоково живеене на Украйна в един федеративен принцип, за да има Европа мир и да търсим по-нататък решение как да работим заедно.

 

Европа няма да може да респектира САЩ да прекратят своята политика. Там има много силни войнствени гласове. Това е дълъг разговор за това как се държат американските президенти – много силно се подават на лобита и политиката е по-агресивна, но за мен не е състезание между Европа и САЩ кой да вземе връх. Това е на европейска територия. САЩ са много важни, защото спорът в основата си е геополитически. След Студената война, те с Русия преразпределят зоните на влияние и това е болезнен процес, но понеже се случва на територията на Европа, тя има преимущество да се  изкаже, тъй като става дума за нейните преки интереси, но тъй като ЕС е сложна организация и трудно изработва общите решения, а източните страни много се приближиха до политиката на САЩ и затова не се изненадвам, че в край на краищата европейска инициатива в момента  се взема от двама лидери, които не са източните страни и  те имат относително висока тежест в ЕС. Надявам се това вече да даде една по-ясна ориентация, да подреди мненията в ЕС и да започнем единодушно да работим. Ние не сме врагове на САЩ, но не сме и слепи съюзници. Трябва да си отчитаме интересите, каза проф. Димитър Йончев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8744 |06.02.2015 Д-р Тренчев пред Фрог: Губя войната! . 11| 4830 |06.02.2015 Кунева: От войната у нас се спасяват майки с деца, а не терористи . 4| 5225 |01.01.2015 655 души курбан във войната по пътищата през 2014 г. . 16| 4336 |01.12.2014 Б. Димитров: Войната на цивилизациите започна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads