Реклама / Ads
2| 4346 |06.03.2019 НОВИНИ

Йордан Цонев замазва темата за опрощаване на дълга на мюфтийството

.
Йордан Цонев
БСП потвърдиха предположението на Фрог, че според тях сделката между ГЕРБ и ДПС е свързана с текст от закона за вероизповеданията, който опрощава дългове над 10 милиона лева на Мюфтийството. Йордан Цонев от ДПС промени темата като се фокусира не върху опрощаването на дълговете, а върху финансирането на вероизповеданията, като наблегна, че това е свързано с националната сигурност на страната.
 

В кулоарите на парламента Таско Ерменков от БСП потвърди пред журналисти, че Йордан Цонев не е бил коректен, когато е сменил темата за сделката между ГЕРБ и ДПС. Според Ерменков сделката не е по финансирането на мюфтийството, а по текст от закона, където е записано, че еднократно се отменят задълженията на всички вероизповедания до 31 декември 2018 г. "На Българската православна църква са няколко хиляди. На Главното мюфтийство - над 10 милиона. Така че правете си сметка има ли сделка или няма", коментира Ерменков. Той уточни, че е дошъл в парламента, за да провери пощата си и че това не е бойкот на решението на БСП за напускане на събранието.

 

Малко преди това в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев заяви, че финансирането на Главно мюфтийство в частта за заплатите не е частен партиен въпрос на ДПС, а е въпрос от калибъра на националната сигурност. Цонев обяви декларация от името на групата. Повод за нея стана изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която на пресконференция по-рано днес заяви, че отхвърлянето на президентското вето върху изборните промени е "сделка" между ГЕРБ, ДПС и ОП и цената на тази сделка трябва да се търси в дневния ред на парламента, където е Законът за вероизповеданията.

 

Въпреки твърденията на БСП, че става въпрос за опрощаване на огромни дългове, а не за финансиране Цонев заяви: "ДПС няма да приеме този въпрос да бъде разглеждан като партиен въпрос на ДПС. Или всички ще се грижим за националната сигурност, или ще я оставим така, както е в момента". Той продължи по същата тема като припомни, че решението да се финансират вероизповеданията е взето на два последователни КСНС при президента през 2017 г. след доклади на службите, че Главното мюфтийство се финансира от съответната служба в съседна държава. Има се предвид заплащането на свещенослужителите в тази религия и че това представлява зависимост и опасност за националната сигурност на България, посочи Цонев, без да споменава дълговете на Мюфтийството.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3817 |27.02.2019 Цонев лицемерно: БСП-депутатите не бива да остават без пари . 7| 4362 |18.02.2019 Каракачанов скастри Цонев: ДПС - деспотичен пашалък и „розов“ европейски либерализъм . 13| 5510 |11.02.2019 Александър Йорданов: Зад отравянето на Гебрев стои желанието на Русия да ни изтласка от пазара на оръжие . 3| 3815 |24.01.2019 Й. Цонев: Много криминално проявени са получили бг-гражданство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads