Реклама / Ads
0| 4531 |05.05.2016 НОВИНИ

Йотова: TПTИ ще се отрази негативно на 800 милиона души

.
Илияна Йотова
„TПTИ не е обикновено търговско споразумение. Огромен кръг от хора – около 800 милиона жители на нашата планета, ще бъдат засегнати, ако се изпълни това споразумение – европейци, американци, канадци”. Това заяви пред радио Фокус евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова.
 

Тя подчерта, че то ще засегне всяка част от нашия живот, защото се отнася до широка палитра – от свалянето и намаляването на митническите бариери и тарифите, през трудово-правното законодателство и се стига до регулациите, свързани с безопасността на храните, опазването на околната среда и редица стандарти, които европейските граждани са завоювали вече. „Един от най-важните елементи в това споразумение е как оттук нататък ще се решават споровете между инвеститорите и държавите. Сегашната ситуация е изключително неблагоприятна за самите държави”, заяви Йотова. Тя поясни, че става въпрос за случаите, в които големите мултинационални компании предявят искове към държавите и как се решават тези спорове.

 

Йотова обясни, че през следващата седмица в Страсбург тя ше бъде част от група евродепутати, която ще иска задължително и спешно изслушване на комисаря по търговията Малмстрьом. По думите й, така ще може да се провери: доколко са верни данните, които е изнесла неправителствената организация Грийнпийс, докъде са стигнали преговорите от последните разговори в Ню Йорк, какво се предвижда на поредния кръг от преговори и накъде върви това споразумение. „Независимо от многото клетви за прозрачност, ние все още не разполагане с пълните текстове”, поясни тя.

 

Йотова подчерта, че към момента в ЕС има строго законодателство и на всеки един продукт, който се използва в хранителната промишленост или е директно за потребление на гражданите, ясно е описано, че ако в него има повече от 0,9% съставка с ГМО произход – това трябва да бъде оказано на етикета. „Подобни критерии в САЩ няма и прагът е много завишен. Това важи и за употребата на пестициди и различни химикали”, обясни тя. По думите й, тези съставки правят производството на един продукт много по-евтино от това на европейските продукти и когато се премахнат митническите бариери, тази продукция ще нахлуе на европейския пазар и ще повлияе негативно на отговарящите на санитарните норми европейски стоки. Това според евродепутата, ще удари европейските предприятия, най-вече малкия и среден бизнес, защото те няма как да се борят с мултинационалните фирми.

 

Йотова изрази притеснение и от възможността от приватизиране на т. нар. публични услуги, а крайната либерализация на сфери като контрола над водите, образованието и други – крие голяма заплаха за европейските граждани. Не на последно място, тя подчерта, че внимателно трябва да бъдат следени текстовете в споразумението, които касаят вредните емисии.

 

Йотова коментира, че голям аспект от споразумението засяга трудовите права. Тя подчерта, че САЩ не са подписали резолюцията на Медународната организация на труда за трудовите стандарти, както и че има различния между Европа и САЩ по отношение на това какво е трудов договор и как той се спазва. В Америка няма ограничение в работната заплата, в минималната такава, както и по отношение на правото на сдружение и на синдикална дейност. „Техните стандарти са далеч по-ниско от извоюваните през десетилетията от евопейските рабоници права”, категорична бе тя. Според нея, вторично последствие ще бъде прехвърлянето на производства отвъд океана, което по мнение на изследователи, само на първо време, ще доведе до 0,5 млн. безработни.

 

Йотова припомни, че това споразумение е трябвало да бъде финализирано до края на 2015 г., но това не е станало. Според нея, амбицията на американската страна очевидно е с приключването на мандата на сегашния американски президент, спогодбата да е в готов вид. По думите на Йотова, предстои да се види как ще се развият преговорите, тъй като Франция преди дни заяви своята позиция и очевидно, френските политици и експерти са направили своите сметки. Евродепутатът допълни, че в подкрепа прекратяването на преговорите за TПTИ, са се изказали и от групата на социалистите и демократите в ЕП.

 

Йотова обясни, че ако се финализират преговорите и като избрана да води преговорите, ЕК ще предложи текст на споразумението на Европейския съвет, където са представени правителствата на държавите-членки. Там то трябва да получи квалифицирано мнозинство, а след това - и мнозинство в ЕП. Тя подчерта, че вече има прецедент, при който ЕС не е приел в първоначален вариант споразумение със САЩ – това за банковите тайни. „Най-важното е, че накрая споразумението трябва да мине и през ратификация в националните парламенти на всички 28 държави-членки”, заяви тя.

 

„Непростимо и необяснимо е защо дискусията за споразумението не се води нито в НС, нито публично. Само от неправителствения сектор се надигат гласове, но няма как да се справят сами. Страхувам се, че един ден ще бъдем изправени просто в ролята на изпълнители на едно споразумение, което в никакъв случай няма да е отчело интересите на българската държава”, заяви Илияна Йотова.

 

Тя припомни, че още в началото на преговорите за TПTИ, левицата е възразила срещу начина, по който се водят те – напълно непрозрачно. „Европейските институции са в дълг към гражданите, защото все още този процес е тотално непрозрачен”, категорична бе тя. Йотова подчерта, че левицата в България и в Европа е за запазване и увеличаване на европейските стандарти за безопасност на храните, запазване на завоюваните като право – условия и гаранция на труд от работниците, както и категорично против частните арбитражни съдилища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5279 |24.03.2016 Йотова: Да се разбере, че живеем във война! . 0| 4364 |12.03.2016 Илияна Йотова: Новите пътища за бежанци са през България и Албания . 0| 4870 |05.02.2016 Ил. Йотова: Ще има наказание за България за ваксините . 0| 4333 |07.12.2015 Йотова: ЕС е водил разговори за изпращането на 500 000 бежанци от Турция в Европа
Реклама / Ads