Реклама / Ads
7| 4998 |07.02.2014 НОВИНИ

Йовчев: Има 13 дела за нападение над полицаи по време на протестите

.
Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев Източник: Булфото
Мотивите за вота на недоверие са неоснователни и несериозни. Запознах се с основните точки на вота на недоверие и в рамките на дебатите, ще представим достатъчно аргументи и основания, с които да оборим тези точки.
 

Това коментира министърът на вътрешните работи на брифинг в парламента. „На всички, които се интересуват от проблема с бежанците, стана ясно в какво състояние сме заварили системата, и какво трябваше да направим за един изключително кратък период от време. Абсолютно всички наши партньори, и в Европейската комисия, отчитат големия напредък, който България успя да постигне за един изключително кракът период от време.

От тази гледна точка, този, който е проспал и в резултат на това проспиване, не е била създадена нужната организация и държавата не е имала капацитет да се справи с този проблем, да иска вот на недоверие, именно по този проблем, мисля, че е несериозно", посочи още Йовчев.

На въпрос за окупацията на Софийския университет „Св. Климент Охридски" той уточни: "Полицейските сили не са имали основание за действие по задържане на лица, по време на окупацията на СУ „Св. Климент Охридски". Във всичките си действия за опазване на обществения ред служителите са се водили от закона. До 27 януари 2014 г. СДВР не е постъпвал сигнал за възникване на такива обстоятелства, нито искане от ръководство на висшето учебно заведение".

„Проф. Иван Илчев е уведомен, че е необходимо да се предприемат действия по охрана на Ректората. В района около университета са изградени контролни пунктове, чрез които е осъществен режимът на пропускане", поясни вицепремиерът.

На телефон 112 е имало обаждане от човек, който се е представил за ректора на СУ "Св. Климент Охридски" Иван Илчев. Мъжът, представил се с фалшива самоличност е подал сигнал и е поискал освобождаване на сградата, информира още министър Йовчев по време на парламентарния контрол. Това според вицепремиера бил опит за провокация.

Йовчев посочи, че в МВР не е постъпвало искане полицията да прониква в СУ и да задържа окупатори.

По 13 дела за нападение над полицаи по време на протестите се работи в София. Голяма част от тях са за хулиганство. Три от делата са срещу неизвестен извършител. А пет са приключили с мнение за съд.

В СДВР се работи по осем досъдебни производства срещу участници в протести. В районната прокуратура на 31 януари са спрени други две. В Първо РПУ има 24 преписки, а в 5-то - осем.

"Имаме достатъчно сили, средства и желание, за да се справим с битовата престъпност", увери вицепремиерът в отговор на въпрос за разследване на убийството в село Баница, Врачанско и действията на Министерството на вътрешните работи за ограничаване на битовата престъпност в Северозападна България.

„Общите мерки, които прилагаме, са в няколко насоки - разпределение на силите, така че полицаят да е там, където има нужда от него, по-тясно сътрудничество с общините, с гражданското общество, въвеждане на извънщатни сътрудници. Надявам се в бързи срокове да намалил битовата престъпност в районите, където тя е с най-големи размери", каза още вицепремиерът.

По думите му е осигурен допълнителен човешки ресурс, гориво, и всичко необходимо на тези дирекции, за да могат да се справят. „Този проблем не е от сега, не е от мандата на това правителство", подчерта Цветлин Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5471 |02.02.2014 Цветлин Йовчев: Създаваме гнусна ситуация в страната със СРС-тата . 12| 5286 |31.01.2014 Йовчев: При използването на СРС-та законът се спазва . 28| 5323 |30.01.2014 Цветлин Йовчев: 700 полицейски акции при Цветанов са без основание . 20| 5282 |30.01.2014 Нападение над протестния лагер пред НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads