Реклама / Ads
1| 5138 |06.10.2023 СВЯТ

Иранската активистка Наргес Мохамади спечели Нобеловата награда за мир

.
Иранската активистка Наргес Мохамади Източник: БГНЕС
Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода активистка Наргес Мохамади за борбата й срещу потисничеството на жените в Иран, съобщи Асошиейтед прес.
 

Председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен обяви днес наградата в Осло.

 

Мохамади, една от най-популярните ирански правозащитнички, се бори за повече права на жените и за премахване на смъртното наказание.

 

Приветствайки Мохамади като "борец за свобода", председателката на Норвежкия нобелов комитет започна речта си с думите "Жена, живот, свобода" - един от лозунгите на мирните протести срещу иранското правителство.

 

"Норвежкият нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2023 г. на Наргес Мохамади за нейната борба срещу потискането на жените в Иран и борбата й за насърчаване на човешките права и свобода за всички", посочи Берит Райс-Андерсен.

 

Към момента иранската активистка излежава няколко присъди – общо около 12 г. лишаване от свобода -  в затвора Евин в Техеран, сочат данни на правозащитната организация “Фронт лайн дифендърс“ (Front Line Defenders). Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата.

 

Тя е заместник-ръководителка на "Центъра на защитници на правата на човека" (ЦЗПЧ) - неправителствена организация, ръководена от носителката на Нобеловата награда за мир за 2003 г. Ширин Ебади.

 

Мохамади е деветнадесетата жена, която печели връчваната от 122 години награда.

 

В парично изражение Нобеловите награди носят на лауреатите 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара). По време на церемониите по награждаването през декември победителите получават също 18-каратов златен медал и грамота.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5001 |06.10.2023 Еквадорските власти спипаха близо 14 тона наркотици . 2| 5085 |06.10.2023 Тръмп твърди, че не може да бъде съден, тъй като президентите на САЩ имат имунитет срещу обвинения . 0| 4437 |06.10.2023 Една жертва и 356 ранени, след като тайфунът ”Койну” връхлетя южната част на Тайван . 0| 4392 |05.10.2023 Тайфунът ”Койну” връхлетя Тайван с проливни дъждове и рекордни ветрове, като взе жертва и рани над 300 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads