Реклама / Ads
19| 4153 |03.12.2020 НОВИНИ

ЕК с иск срещу България в Съда на ЕС заради мръсния въздух

.
Източник: БГНЕС
Иск заради качеството на въздуха у нас и системно неизпълнение на задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух предявяват от Европейската комисия. Той ще бъде внесен в Съда на ЕС, а от него ще зависи ще отнесе ли страната ни сериозни глоби.
 

Според становище на европейската институция България систематично не е спазвала пределно допустимите стойности за фини прахови частици и съответно не са били предприети подходящи мерки, с които да се гарантира възможно най-кратък период на превишаване. 


Новината идва на фона на притеснителни тенденции, които българската столица очертава последните дни. София се нареди на първо място в света по опасен въздух, а неведнъж бе и европейската столица с най-мръсен въздух. Междувременно обаче столичния кмет Йорданка Фандъкова заяви, че проблем с въздуха няма. Днес обаче Столичната община пусна безплатни буферни паркинги заради поредните прогнози за високи нива на фини прахови частици. 


“Тъй като искът се предявява във връзка с неспазване на предишно решение на Съда, той може да породи финансови санкции както за времето, изминало след първото решение, така и за времето от второто решение до осигуряването на цялостното му изпълнение”, посочват още в съобщението си от Европейската комисия. 


Постигнатите към момента резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала реално да прилага мерки по места, чрез които да се осигури спазването на пределно допустимите стойности, допълват още от институцията. Според Брюксел в България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности на фини прахови частици. . Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности — те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6620 |03.12.2020 Ситуацията в България е перверзна. Очевидно нещо не е наред. Разходва се огромен публичен ресурс без контрол . 8| 3590 |03.12.2020 Депутатите гласуват участието на България в покупка на ваксини срещу COVID-19 . 4| 3531 |03.12.2020 Без зелен билет, но с безплатни буферни паркинги заради мръсния въздух . 7| 3904 |03.12.2020 България и черните рекорди: Все така - първи в ЕС по смъртност от COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads