Реклама / Ads
0| 3595 |03.05.2022 НОВИНИ

EП иска избори на членове по нов начин

.
Европейският парламент стартира реформата на Акта за избиране на свои членове. Целта е преминаване от 27 отделни избори с различни правила към единни европейски избори. Това съобщиха от пресслужбата на институцията, цитирани от БТА.
 

ЕП прие доклад по законодателна инициатива, който има за цел преразглеждане на правилата за европейските избори. Проектът за законодателен акт беше одобрен с 323 гласа "за", 262 гласа "против" и 48 гласа "въздържал се", а придружаващата го резолюция - с 331 гласа "за", 257 гласа "против" и 52 гласа "въздържал се".

 

Съгласно предложената от евродепутатите система, всеки избирател ще разполага с два гласа – един за избирането на членове на Европейския парламент в националните избирателни райони и един за избирането на членове на Европейския парламент в избирателния район, обхващащ цялата територия на Съюза, с 28 допълнителни места. За да се гарантира географски баланс в рамките на тези листи, държавите членки ще бъдат разделени на три групи в зависимост от размера на населението си. Листите ще бъдат запълнени с кандидати от всяка от тези групи по пропорционален начин.

 

Европарламентът също така иска да се реши въпросът с неравенството между половете, като подчертава, че въпреки цялостното подобрение при последните избори, някои държави не са избрали нито една жена за член на институцията. Текстът предлага въвеждането на листи с редуващи се по полов признак кандидати.

 

Другите предложения за "европеизиране" на изборите включват:

·  9 май да бъде определен за общ европейски ден за гласуване;

·  предоставяне на право за кандидатиране в избори за европейските граждани, навършили 18 години;

·  определяне на задължителен минимален изборен праг от 3,5 процента за избирателни райони с повече от 60 места;

·  равен достъп до гласуването на всички граждани, включително лицата с увреждания, и възможност за гласуване по пощата;

·  право на гражданите да гласуват за председател на Комисията посредством системата "водещ кандидат" (Spitzenkandidaten) чрез общи листи за целия ЕС.

Ще бъде създаден и нов Европейски избирателен орган, който да наблюдава процеса и да гарантира спазването на новите правила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3157 |03.05.2022 42-ма интелектуалци от България и РСМ искат вдигне ветото за Скопие . 0| 3632 |03.05.2022 Калина Константинова е поискала оставката на ръководството на „Български пощи“ . 0| 3798 |03.05.2022 Гроздан Караджов: Гладна кокошка – избори сънува! . 0| 3145 |03.05.2022 Папата иска среща с Путин. Кремъл, разбира се, мълчи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads