Реклама / Ads
16| 5389 |11.02.2013 НОВИНИ

Искат референдум за гражданско отзоваване на политици

.
Борислав Цеков
Подписка за провеждане на референдум, който да даде възможност за предсрочно отзоваване на депутати, общински съветници и кметове от техните избиратели започва Движение "Модерна България" на Борислав Цеков.
 

Отзоваването на депутати, общински съветници и кметове и индивидуалната жалба пред Конституционния съд са „оръжие” на гражданите срещу калпави политици и лоши закони, заяви Петър Кичашки, който е правозащитник и един от основателите на непартийното Движение „Модерна България”. Според него политическата система страда от хронично недоверие и гражданските интереси често се разминават драстично с управленските политики и приеманите закони.

„Затова са необходими ефективни, а не декоративни инструменти за граждански контрол. Не искаме да подсмърчаме с петиции пред стените на институциите и партийните крепости, а те да отвръщат с мълчание или пренебрежение. Затова решихме да се възползваме от възможностите, които дава Закона за прякото участие на гражданите и да стартираме подписка за национален референдум по два въпроса”, подчерта Кичашки.

Първият въпрос в подписката е за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, а втория за индивидуална конституционна жалба срещу закони, които нарушават гражданските права.

Днес от Движение „Модерна България” регистрираха в Народното събрание широко представителен и надпартиен Инициативен комитет за подписката, в който участват и емблематични личности като д-р Желю Желев, президент на България (1990 - 1997), председателят на 39-то НС проф. Огнян Герджиков, първият омбудсман и един от създателите на действащата Конституция Гиньо Ганев, университетски преподаватели и представители на граждански организации, които участват в Движение „Модерна България”. Инициативният комитет се представлява от Борислав Цеков, проф. Владимир Чуков и общинският съветник от Варна Добромир Джиков.

От Движение "Модерна България" уточниха, че по събирането на необходимите по закон 500 000 подписа ще се ангажират над 3000 доброволци и 80 граждански организации от цялата страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 158| 6401 |10.02.2013 На гърба на протестите за скъпия ток Станишев пак нави латерната за референдума . 15| 5157 |10.02.2013 БСП постигна целите си на референдума, отчете партията . 20| 5146 |05.02.2013 От ДПС искат вот на недоверие към Борисов, може и два . 11| 4892 |05.02.2013 10 хил. искат съд и за делегатите на ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads