Реклама / Ads
1| 3855 |24.01.2023 НОВИНИ

Историк: РСМ е агресивна, защото е свикнала, че българите ще преглъщат всички неща

.
Скопие
”Ескалацията не е спряла от доста време, поне от 4 години, а и преди това имаше, но тя не се афишираше, защото българите бяха свикнали да си траят.
 

 Може би и това е една от причините РСМ да бъде толкова агресивна и нахална, защото са свикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се поднасят. Във всеки случай виждам каква е ситуацията - тя е повече от ясна, в РСМ искат да поставят нещата на равна основа, ние провокираме, но и вие провокирате. Това каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

 

По думите му те са забравили едно от основните правила на демокрацията - нещо може да не ти харесва, но трябва да го търпиш.

 

"Явно тези, които чупиха стъкла на културните клубове, явно за първи път хвърлят камъни. Аз ги гледах. В Северна Македония не ги интересува много кой ще ходи на честванията за Гоце Делчев, кой няма да ходи, но руската намеса ги интересува. И в краткосрочен план явно конфронтацията ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не разбират от аргументи. Цар Борис III е фашист, макар че отдавна е доказано, че не е, но какво да им казваш на тези хора, на които единственият им досег с историята е учебникът", подчерта проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Той припомни, че в учебниците пише, че българите са татари, фашисти.

"Това, което ще се иска от България, е да реагира своевременно и адекватно. Тази реакция, която виждаме сега, е полуадекватна, тъй като тя не е постоянно. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв инцидент, после заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира така, както сега, но това да е постоянна позиция, тъй като антибългаризмът е постоянна позиция в РСМ. А до 15 години сигурно северномакедонците ще изчезнат като общност", подчерта историкът.

Проф. Христо Матанов смята, че албанците ще ги претопят.

 

"Ако слушате северномакедонските медии ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не трябва да забравяме за момент, че ние сме член на ЕС и нашата дума тежи повече. Има колеги, които пък смятат, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС", добави той.

 

Според него съседката ни много лесно се поддава на чуждо влияние.

"Тяхната политика е да държат на северномакедонската идентичност, тя се подхранва по различен начин - чрез учебниците по история, академичната общност. Те нямат друг избор. Много е трудно да се пречупи този стереотип, който е насаждан години наред. В Македония сръбското влияние ще направи повече от 100 години. България е изолирана от тези процеси", поясни проф. Матанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3170 |20.01.2023 Слави Трифонов: Къде по света пребиват човек, само защото е българин? Ами, как къде? В Северна Македония . 9| 2923 |16.01.2023 Радев избрал БСП, защото не заявили предварителни условия, смята Ал. Маринов . 2| 3612 |13.01.2023 Брутална агресия! Убиха две кучета в с. Горнослав, защото жителите са против добива на мрамор . 3| 4300 |12.01.2023 Джема Грозданова: Клипът за Лена Бориславова е поръчка, защото тя свърши много работа в Кабинета „Петков“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads