Реклама / Ads
8| 3266 |11.01.2022 НОВИНИ

Историкът доц. Спас Ташев: Договорът ни със С. Македония е по-слаб от този на Гърция

.
Спас Ташев
Излизаме извън сферата на историята, но историята в никакъв случай не се пренебрегва. Ако се съпоставят Договорът на България с РСМ или договорът на Гърция с РСМ, ще се види, че има много големи различия. При нас има доброжелателност, липсват срокове за целите, които преследваме, но документът е по-слаб, ако съпоставим с политиката на Гърция. Братята и да се карат, пак са си братя. Това заяви доц. Спас Ташев.
 

"Дотолкова доколкото има консолидация на новите политически фактори, все пак новина от КСНС има - всичко се приема с консенсус.", каза още историкът пред БНТ за проведения вчера шестчасов Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента за Република Северна Македония. Припомняме, в изявлението след съвета вчера бяха изброени конкретни параметри на политически действия.


Той посочи, че на политическата цена има нови играчи и сега е създадена една рамка за провеждането на политиката на Българя спрямо РСМ. Имало е много сериозни дискусии по време на КСНС, поставени са различни гледни точки и е прието решение, което създава рамка за политиката на България спрямо Северна Македония, добави доц. Ташев.


Той недоумява какъв компромис може да има за това какво е съдържанието на един документ. Спас Ташев подчерта, че фалшификации и език на омразата имало и спрямо македонските албанци, а не само спрямо българи. Искането на самите македонски българи да бъдат вписани в Конституцията е сериозната крачка напред, категоричен бе историкът.


Според него, когато Скопие впише българите в Основния си закон, тогава ще тръгне лавинообразен процес по преодоляване на различията. България никога не е оспорвала идентичността на хората в Скопие, но РСМ не може да продължава да забранява на гражданите, съхранили българското си самосъзнание, да не се наричат българи, настоя Ташев.


Той е на мнение, че до национален референдум няма да се стигне, поне не и на тема Република Северна Македония. Ташев пожела успех на новото македонско правителство, което да преодолее пречките, за да започнат нормалните преговори за присъединяването на РСМ в ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3385 |10.01.2022 „Спаси София“ готви протести за оставка на порочното управление на ГЕРБ в столицата . 2| 3538 |07.01.2022 Държавата си търси парите за спасяването на ”Вера Су” . 0| 3238 |27.12.2021 Лекари спасиха жена, изпаднала в клинична смърт по време на секцио . 19| 7262 |25.12.2021 Михаил Горбачов: СССР можеше да бъде спасен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads