Реклама / Ads
0| 3782 |11.05.2024 НОВИНИ

ISW: Основният удар на руската атака не е срещу Харков, гинат хиляди военни на агресора

.
Източник: личен архив
На 10 май сутринта руските сили започнаха настъпателна операция по руско-украинската граница в северната част на Харковска област и постигнаха значителни тактически успехи.
 

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Руската армия проведе две ограничени операции - северно от Харков в посока Липци и североизточно от Харков близо до Волчанск. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи преди ден, че именно в тези две населени места се прилагат "мерки за контраудар" след опита за пробив на отбранителната линия край Волчанск под прикритието на бронирана техника.

 

ISW заявява, че има вероятност в четири села да се състоят тежки битки, като руските войски са влезли в три от тях,

докато напредват към Волчанск.

 

Руските сили вероятно провеждат началната фаза на настъпателна операция северно от град Харков, която има ограничени оперативни цели, но има за цел да постигне стратегически ефект - да отвлече украинската жива сила и материални средства от други критични сектори на фронта в Източна Украйна.

 

Западни и украински медии коментираха, че целта на Русия е да създаде 10-километрова буферна зона по северната граница в района на Харков, като това не само ще защити граничните селища в Русия от артилерийски обстрел, но и ще вкючи Харков в обсега на руската артилерия, отбелязва ISW.

 

През следващите дни руските сили вероятно ще използват тактическата си опора в северната част на Харковска област, за да засилят настъпателните операции и да продължат началната фаза на офанзива, която вероятно има за цел да отблъсне украинските сили от границата с Белгородска област и да напредне до артилерийския обсег на град Харков.

 

Ограничените усилия, които руските сили полагат в момента, обаче не предполагат, че руските сили незабавно ще проведат широкомащабна настъпателна операция за обкръжаване, обсаждане и превземане на град Харков.







Руските настъпателни операции по протежение на международната граница на Харков вероятно имат стратегическата цел да привлекат и фиксират украинските сили към тази ос, за да се даде възможност на руските сили да напреднат в други райони на Източна Украйна.

 

ISW продължава да оценява, че руските сили вероятно ще се затруднят да превземат град Харков, ако се стремят да го направят.

 

Експертите не отхвърлят версията, че сега Русия създава условия за мащабна атака срещу Харков, която да се състои в по-късен момент. Засега обаче не виждат условия за това, става ясно от доклада, и считат за не по-малко вероятна версията за диверсионния характер на операцията.

 

Наличните кадри и локализирани данни показват, че руските сили са разположили относително ограничен персонал и бронирани превозни средства. Въпреки това анализаторите признават, че наличните резерви са готови да развият настъпателни операции северно от Харков през следващите дни.

 

Руските сили вероятно са решили да започнат настъпателни операции в района на международната граница, за да се възползват максимално от сравнително краткото време, което остава, преди западната помощ да пристигне на украинската фронтова линия в голям мащаб.







Командващият украинските сухопътни войски генерал-лейтенант Олександър Павлюк заяви, че войната в Украйна ще навлезе в критична фаза през следващите два месеца и коментира неотдавнашните руски настъпления около Часов Яр и Авдеевка.

 

На 10 май президентът на САЩ Джо Байдън одобри военна помощ за Украйна на стойност до 400 млн. долара като част от президентския фонд за намаляване на разходите.

 

През нощта на 9 срещу 10 май украинските сили нанесоха удар с безпилотен самолет по петролна рафинерия в Калужска област, която украинските сили преди това удариха през март 2024 г.

 

В същите атаки на руската армия са загинали над 12 хиляди руски военнослужещи, унищожени са над 40 танка и бойни машини на пехотата.

 

Руският министър-председател Михаил Мишустин запазва поста си в руското правителство за новия мандат на руския президент Владимир Путин, като има предположения, но не и потвърждения за промени в кабинета на Путин.

 

Помощник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на космическата политика Джон Плъмб заяви, че представители на отбраната на САЩ са си партнирали със SpaceX, за да спрат неразрешеното използване от руските военни на интернет терминали Starlink във фронтовите райони на Украйна.

 

Наскоро руските сили напреднаха незначително край град Донецк и в граничния район на Донецко-Запорожката област.

 

Руските и беларуските власти продължават незаконно да депортират украински граждани, включително деца, в Русия и Беларус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5941 |11.05.2024 "Цената е висока, а търсенето спаднало". В сезона на ягодите - по колко върви килограмът? . 0| 2433 |11.05.2024 Геомагнитна буря с рядък интензитет започна да "връхлита" Земята . 4| 2539 |11.05.2024 "Катастрофална ситуация". Франция призова Израел да прекрати "незабавно" военната си операция в Рафах . 11| 7407 |11.05.2024 Честит юбилей, Оги!!!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads