Реклама / Ads
5| 2366 |29.07.2024 НОВИНИ

ISW: "Вагнер" претърпя огромно поражение в Мали - десетки са убити и ранени

.
Руският президент Владимир Путин продължава да използва заплахата от ядрено оръжие, за да се опитва да влияе при вземането на решения от Запада. В речта си на 28 юли по време на Главния военноморски парад в Санкт Петербург, той заяви, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия през 2026 г., времето за полет до руски индустриални и отбранителни цели ще бъде около 10 минути.
 

Путин коментира и разполагането на ракетни системи в Дания и Филипините за съвместни учения, като заплаши, че Русия вече няма да бъде обвързана от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и ще предприеме "реципрочни мерки".







Русия използва празненствата, за да демонстрира усилия за създаване на група от държави, обединени срещу Запада. Участваха кораби от военноморските сили на Китай, Алжир и Индия и представители на 31 държави, включително Азербайджан, Венецуела, Виетнам, Куба, Либия, Мианмар, Сирия, Катар, Обединените арабски емирства и други.

 

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 
Украинските сили извършиха удар с дрон срещу руско нефтено депо в Полевая, Курска област в нощта на 27 срещу 28 юли. Украинският генерален щаб съобщи, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и други украински сили са ударили петролното депо в Полевая, причинявайки експлозия и огън.

 

Украинският генерален щаб съобщи, че петролната база в Полевая се състои от 11 резервоара с общ обем 7000 кубически метра и е доставяла петрол на руските военни. Украинският генерален щаб заяви, че е имало експлозия и в електрическа подстанция в Курска област, но все още изяснява подробностите за щетите на нефтеното депо и подстанцията. Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов заяви, че украински дронове са ударили нефтеното депо, причинявайки запалване на три резервоара за гориво.

 

Кадри, публикувани на 28 юли, предполагаемо показват пожар в нефтеното депо Полевая.

 

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са свалили два украински дрона над Курска област.

 
Съобщава се, че бунтовническа коалиция в Мали е убила и ранила десетки руски военнослужещи и наемници от групата "Вагнер", както и виден блогър, свързан с "Вагнер", на границата между Мали и Алжир на 27 юли.

 

Бунтовническото движение на Постоянната стратегическа рамка за мир, сигурност и развитие твърди, че е "разбило цялата колона от малийска армия и руски наемници", а Африканското досие на проекта за критични заплахи ще обхване ситуацията в северно Мали в предстоящата си актуализация.





Съобщава се, че кадри в социалните медии показват множество убити служители на "Вагнер" и Мали - включително тялото на администратора на канала в Telegram "Сивата зона" Никита Федянин, който редовно отразява пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и остро критикува руското Министерство на отбраната (МО).

 

Източници от близкото обкръжение на Федянин потвърдиха смъртта на Федянин пред ТАСС на 28 юли.

 

Руски вътрешен източник твърди, че загубите на "Вагнер" са: 33-ма убити и 18 ранени, а различни руски източници твърдят, че са заловени няколко затворници - като някои спекулират, че командирът Антон Елизаров (известен под псевдонима "Лотос") е сред тях.

 

Руски източници твърдят, че Африканският корпус на руското МО успешно е посредничил при размяна на затворници.

 

Един руски блогър твърди, че руското министерство на отбраната е платило откуп за всеки заловен наемник, с изключение на Елизаров. Други блогъри твърдят, че Елизаров е загинал в засадата.

 

ISW не може независимо да провери каква е съдбата му. По-рано съобщи, че Елизаров е надценил способността си да убеди бившия персонал на Вагнер да се присъедини към Росгвардия и да избегне присъединяване към руското МО.

 

Губернаторът на Приморски край Олег Кожемяко наскоро обяви създаването на независим доброволчески отряд за полицейски мигранти, докато руското правителство продължава усилията си да засили контрола си върху тях.

 

"Отрядът за ред и закон на тигъра" се състои от 300 ветерани от руската война в Украйна, който ще "осигури обществената безопасност" и ще "постави новодошлите на техните места" във Владивосток.

 

Кожемяко заяви, че отрядът за ред и законност "Тигър" ще координира действията си с Росгвардия и Министерството на вътрешните работи (МВД) и възнамерява да разшири патрулите в други градове в Приморския край, след като отрядът набере повече персонал.

 

ISW по-рано е видял местни руски служители да предприемат по-сурови мерки срещу мигрантите.

 
Формирането на такъв отряд показва, че поне някои местни руски правителствени служители вероятно са отстъпили пред руските ултранационалистически искания за силно ограничаване на мигрантската дейност в Русия. Руското правителство искаше да използва мигранти, за да компенсира недостига на вътрешна работна ръка. Решението да се използват ветерани може да е част от усилията да ги интегрират в руското общество, тъй като Кремъл е загрижен за дългосрочните социални и политически последици от войната в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2157 |29.07.2024 Ранени полицаи при сблъсъци между футболни агитки в Пловдив . 2| 2346 |29.07.2024 Две години от руското престъпление в Оленивка. "Азовците носеха телата на другарите си. Много бяха оставени да умрат от окупаторите" . 0| 2147 |29.07.2024 Продължава да гори пожарът в Славянка на българо-гръцката граница. Чакаме самолети от Франция . 4| 2184 |29.07.2024 Продължава разследването на трагедията край Елин Пелин. Какво знаем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads