Реклама / Ads
8| 3533 |25.03.2021 НОВИНИ

Юрист: Имаше една тенденция в това НС - усилията да се скрива премиера

.
Тенденцията, която се вижда в 44-ото Народно събрание, започва 20 години по-рано: усилия да бъде скриван министър-председателят. В този парламент има най-много въпроси и питания, на които въобще не се отговаря. В това народно събрание вече отчетливо се вижда, че правителството все по-малко и по-малко законодателства.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.


По думите й отиващия си парламент е неспособен да се противопостави на усилията да бъде използван. Терминът в науката бил “джобен парламент” - използва се само тогава, когато е необходим. 


Основната тема, по която са внасяни най-много законопроекти, е правосъдието. Следват финанси, социална политика и икономика, обясни Наталия Киселова. 


“Да сме усетили, че правосъдието се е променило?“, попита тя.


Новите хора в парламента трябва да се опитат да възстановят престижа, който този орган заслужава, категорична бе Киселова.


“Първото, което трябва да кажем за този парламент, е как бяха ограничени журналистите да имат непосредствен достъп до народните представители“, припомни конституционалистът. 


От 20 години насам ветата на държавния глава са все по-мотивирани, сподели още свои наблюдения доц. Киселова, според която сегашният президент връща закони „с доста коректни мотиви, аргументите са коректно представени“.


Народното събрание все по-малко допуска да се чуе друго мнение – не просто мнение на опозицията, но и на експерти, каза още Наталия Киселова.


„Което не е нормално. В нашето общество има различни мнения, различни интереси, които могат да бъдат изречени в народното събрание.“


„Опитът за подмяна на Конституцията показа, че тя е способна да удържи най-разнообразни предизвикателства, изпитания“, заяви още конституционалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3606 |24.03.2021 Германия за шпионската афера у нас: Това е атака срещу суверенитета на една страна . 0| 3215 |24.03.2021 Пет коли се набиха една в друга на АМ ”Хемус”. Има и ранени . 5| 4420 |23.03.2021 ЕК: Една и съща марка предлага различно качество храни в европейските страни . 24| 3303 |22.03.2021 Столтенберг: НАТО подкрепя България в разследването на зловредната дейност на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads