Реклама / Ads
3| 4517 |23.08.2018 НОВИНИ

Юрист: Клиентите на ”Олимпик” още сега да предявят претенциите си пред ликвидатора ѝ

.
След като изтече гратисният период, в който шофьорите, останали без валидна задължителна застраховка ”Гражданска отговорност” заради проблема с кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, КАТ ще започне да им налага глоби.
 

В същото време скандалът разкри пропуски в действията на регулаторния орган у нас.

 

Адвокат Георги Вълков от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи коментира пред БНР:

 

„КАТ спазват закона и поради тази причина те са длъжни да извършват такива действия и да налагат санкции. Полиците, които са издадени от "Олимпик", нямат покритие и поради тази причина водачите трябва да сключват нови. Гратисният период беше даден извън закона, тъй като по закон такъв няма и никъде не е формиран“.

 

В Асоциацията са постъпили много запитвания от застраховани в „Олимпик“, допълни той:

„Проучванията, които направихме, не дават обнадеждаващи резултати.  Според кипърското законодателство, отговорност се носи само за коли, регистрирани в Кипър. Не се носи отговорност за автомобили, които са регистрирани в чужда държава и с чужди регистрационни номера.

 

В случаите, когато имаме клон, както е с „Олимпик“, който е застраховал автомобили с чужди регистрационни номера, не кипърски, не мога да кажа със сигурност, тъй като, според проучванията които направихме, такъв казус не е имало още.


Това е проблем, който трябва да бъде решен. Най-лесният път, според мен, който може да бъда извървян, е да има промени в нашето законодателство, да бъде изменен Кодексът за застраховане и Гаранционният фонд в България да носи отговорността за плащане, когато фалира клон на чужда застрахователна компания. Тогава най-бързо ще бъдат обезщетени хората и най-бързо могат да си получат парите. „Олимпик“ са плащали вноски в нашия Гаранционен фонд за всяка една издадена полица по Гражданска отговорност, нашият фонд има ресурса да покрие тези щети“.

 

Кипърският гаранционен фонд събира 5% от сумата от всяка издадена полица в Кипър, но няма информация дали „Олимпик“ е плащал в Кипър за застраховки, сключени у нас, допълни юристът.

 

„Това също е въпрос, на който трябва да бъде даден отговор, защото, ако са плащани такива вноски - 5%, има възможности и Кипърският гаранционен фонд да покрие тези щети“.

 

Клиентите на "Олимпик" трябва да предявят претенциите си към ликвидатора на компанията, а не да чакат съдебното решение през септември, категоричен е той. Гаранционния фонд на Кипър не покрива щети под 500 евро, допълни юристът и уточни, че за застраховките „Каско“ няма кой да носи отговорност, тъй като са доброволни, а не задължителни".

 

"Щети за 500 евро, по кипърското законодателство, техният гаранционен фонд не ги покрива. Щетите над 500 евро хората вече по техен личен избор могат да преценят дали да ги предявяват. Отделен е и въпросът за щетите, по които са водени дела, които имат влезли в сила съдебни решения и какво се случва с тях".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4819 |22.08.2018 МВР: Свърши гратисът за застрахованите в ”Олимпик”, вече глобяваме . 9| 9341 |22.08.2018 Експерт за Фрог: И разузнаване, и дипломати да си посипят главите с пепел за ”Олимпик” . 2| 4153 |22.08.2018 КФН скочи срещу Агайн - не била обявила проблемите с ”Олимпик” . 1| 3639 |22.08.2018 На ужилените клиенти на ”Олимпик” ще се даде възможност за съдебен процес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads