Реклама / Ads
11| 5079 |25.07.2008 НОВИНИ

Пл. Юруков - агент в ново време, пишат вестниците

.
По непотвърдена информация синият лидер “донасял” за покойния Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето и Майкъл Капустин. Сини искат оставката му.
 

 

Председателят на СДС Пламен Юруков е сътрудничил на Икономическия отдел на Столична полиция в периода 1994 - 1997 г., пише днес вестник "Монитор". Синият шеф се е самопредложил за информатор на Национална служба “Сигурност”, като неговата връзка със службата е станала през тогавашния началник сектор в НСС по линия на КПП-та Константин Гребенаров, който понастоящем е общински съветник на ГЕРБ в Созопол. Гребенаров нe е потвърдил, но и не е отрекъл информацията пред тях. Той попитал дали сайтът разполага с “оригиналния документ, който е с подпис и печат”. Гребенаров признал, че се познава с Пламен Юруков, но отказал да уточни от къде. “Аз съм офицер на честта, спазвам законите и не мога да ви дам информация”, заявил Гребенаров пред информационния сайт. При проверки на комисията за разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност, Гребенаров бе посочен и като щатен сътрудник на бившите служби. В публикацията на интернет страницата бе съобщено, че “Самоинициативникът Пламен Юруков е предложил сътрудничеството си на НСС срещу определен свой интерес”. Източниците на “Vsekiden”, сайта на който се позовава "Монитор" подозирали, че той е донасял информация за свои конкуренти в бизнеса с кафе, свързани с нарушаване на митническите правила. Освен това Юруков бил снет от отчет през 2005 г. и делото му било засекретено за период от 10 години с гриф “ограничен достъп”, което означавало, че информацията в него не може да бъде публично оповестявана. Сайтът съобщи също така, че по непотвърдена информация синият лидер е “донасял” за покойния Иван Тодоров-Доктора, Николай Методиев-Пилето и Майкъл Капустин. “Въпреки че водещите политици са информирани за материалите, свързани с Юруков, те отказват да застанат официално с имената си. Повечето от тях заявиха, че ще потвърдят за агентурата на Юруков само, ако са втори. Това се обяснява както с факта, че документите са класифицирани, така с трусовете, които се очакват заради данните около Юруков и свързаните с него лица”, се казва още в публикацията на “Vsekiden”. Във вторник председателят на СДС за пореден път отрече каквато и да било съпричастност към бившето или сегашното разузнаване. Преди известно време в телевизионното предаване “Коритаров Live” той дори написа на празен лист, че не е сътрудничил на съвременните служби. Юруков твърди, че компроматът цели да дискредитира него и партията точно преди Националната конференция на 26 юли, на която ще бъде променен уставът на СДС. “Побързайте, до конференцията остават два дни”, казва той пред “Vsekiden”. Според него това е причината за нападките срещу него. “Да извадят документ, който аз лично съм подписал”, призовава Юруков в коментара си пред сайта. Той допълва, че не е бил агент “нито на марсианските, нито на Бангладешките служби”. В SMS до “Монитор” синият лидер обяви, че “до конференцията има 1 ден и бързат да си изпълнят плана за компроматите”.

Пламен Юруков да си подаде оставката, настоя по БТВ Методи Андрев от СДС. Фактът, че Юруков е скрил за сътрудничеството, говори, че той е излъгал, затова не може да бъде повече лидер. След като членството му е било замразено през 2005 г., то би могло отново да се размрази от службите, добави Андреев, който намекна, че СДС е обхванато от службите..

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5083 |24.07.2008 Нова порция агенти на ДС във властта . 15| 4871 |23.07.2008 Пл. Юруков: У нас има три кръга финансов капитал, аз съм средна класа . 16| 4890 |19.07.2008 Пламен Юруков ръководи СДС по телефон от плажа . 16| 4797 |13.07.2008 Пл. Юруков: Връзката СДС - ГЕРБ е логична

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads