Реклама / Ads
13| 2614 |12.07.2023 НОВИНИ

Ивайло Мирчев: България е изнесла оръжие за 5 млрд. лв. за Украйна през последните 18 месеца

.
България е изнесла оръжие за 5 млрд. лв. за Украйна през последните 18 месеца Източник: БГНЕС
Българското оръжие за Украйна е предавано на Киев включително и по време на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев. Това се е случвало, въпреки че държавният глава е против изпращането на военна помощ, твърди народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред ”Свободна Европа”.
 

"АЕЦ "Белене" трябва да бъде приключен като проект", каза той. Той е един от вносителите на проекта за решение за продажба на оборудването за втората ядрена централа на Украйна.

 

По думите му изпращането на боеприпаси, които предстои да бъдат утилизирани, ще навреди само на бизнесите, които се занимават с утилизация.


"Ние сме в топ четири на страните, които продават оръжие на Украйна. За последните 18 месеца, грубо, оръжие за около 5 млрд. лева е купила Украйна от България".

 

"Първата помощ, която изпратихме за Украйна беше за около 20 млн. лева. Сегашната ще бъде пак горе долу толкова. Радев така и не разбра, че тези хора в Украйна се бият и заради нас. В момента, в който Путин приключи с Украйна, той ще дойде тук," подчерта Мирчев.

 

По думите му, "АЕЦ „Белене“ е един политико-корупционен проект, който беше използван от Русия и от Путин като един от плацдармите в България за налагане на руско влияние. Много пари минават от там.

 

Той е силен лост за упражняване на контрол върху правителства. България вече е загубила много от АЕЦ „Белене“. И е загубила милиарди в последните над 30 години. От тук нататък ние трябва да минимизираме загубите“.

Мирчев каза, че целта е "това оборудване да бъде продадено поне на цената, която е купено".

 

Според Мирчев помощта, която България ще даде на Украйна, няма да доведе до криза с въоръжението в българската армия. "Няма празни складове. Вече започвам да си мисля, че има хора, които лобират за фирмите за утилизация", каза Мирчев.

 

По думите му "парламентът гласува старите снаряди, които са с изтичащ срок на годност, да бъдат заменени с нови". Мирчев каза още, че "фирмите за утилизация на боеприпаси, които имаха доста работа през последните години, ще страдат от това нещо, защото няма да има какво да утилизират".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4385 |12.07.2023 Метеорит освети и стресна половин България, падна в Румъния . 12| 3118 |11.07.2023 Премиерът Денков във Вилнюс: Поемаме ангажимента да надградим бойната група в България до ниво бригада . 23| 2675 |11.07.2023 Ивайло Мирчев: От 1990-а година насам в София не е имало такова обединение . 1| 2729 |11.07.2023 ЕП ще гласува утре нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads